Γιάννης Τριήρης: Πεθαίνοντας … στη λίστα αναμονής

Γιάννης Τριήρης: Πεθαίνοντας … στη λίστα αναμονής
Δευτέρα, 03/10/2022 - 07:34

Μπορεί τους τελευταίους μήνες ως κυρίαρχο πρόβλημα να έχει αναδειχθεί η επέλαση της ακρίβειας στην ενέργεια και στα είδη διατροφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται ακόμη σοβαρότερα προβλήματα που στην κυριολεξία απειλούν τη ζωή των Ελλήνων.

Και το μεγαλύτερο όλων είναι η κατάντια του Εθνικού Συστήματος Υγείας που η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί και αντί να δίνει λύσεις που σώζουν ζωές, πελαγοδρομεί με σχέδια επί σχεδίων, όπως ο περιβόητος Προσωπικός Γιατρός που έχει προκαλέσει νέα κόντρα με τον ιατρικό κόσμο.

Και την ίδια ώρα τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν σε όλη του την τρομακτική διάσταση το πρόβλημα της έλλειψης νοσοκομειακών γιατρών -κυρίως αναισθησιολόγων- που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν σε λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν περισσότεροι από 20.000 ασθενείς.

Και μάλιστα η αναμονή δεν είναι ολιγοήμερη ή έστω ολιγόμηνη. Οι ασθενείς που πρέπει να μπουν σε χειρουργείο για να σώσουν τη ζωή τους έχουν φτάσει να περιμένουν ακόμη και έως και 14 μήνες .

Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση διακατέχεται από μια «θανάσιμη» για τη δημόσια υγεία αυταρέσκεια και επιμένει πως όλα τα πράττει ορθά.

Τι διαφορετικό, όμως, θα μπορούσαν να περιμένουν οι πολίτες αυτής της χώρας, από μια κυβέρνηση που φθάνει μέχρι του σημείου να κομπορρημονεί για την «επιτυχημένη» κατά την άποψη της διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού όταν οι νεκροί στην χώρας μας κοντεύουν να φθάσουν τις 34.000;

Ούτε ο κορονοϊός φυσικά μπορεί να αποτελεί κυβερνητικό άλλοθι για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και την έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής", πριν από την πανδημία η αναμονή για χειρουργική επέμβαση στο Καρδιοχειρουργικό του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" δεν ήταν και μικρή αφού κυμαινόταν σε 6 έως 8 μήνες. Αλλά τώρα δυστυχώς έχει φτάσει τους 12 έως 14 μήνες.

Οι εγγεγραμμένοι στις λίστες αναμονής είναι 7.700 στο ΚΑΤ, 2.945 στο "Αγία Σοφία", 2.650 στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", 2.200 στο Κρατικό της Νίκαιας, 1.900 στο Θριάσιο, 1.400 στο "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας, 1.025 στο "Αλεξάνδρα" και 600 στο νοσοκομείο "Ερυθρός".

Μπροστά σ΄ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση δυστυχώς οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι για να σώσουν τη ζωή τους να προσφεύγουν για να χειρουργηθούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία, έναντι βεβαίως υψηλότατων αμοιβών.

Και η «μαύρη» αλήθεια είναι ότι πολλοί λίγοι είναι οι ασθενείς που μπορούν να πληρώσουν αυτά τα υψηλά νοσήλια. Οι άλλοι άτυχοι που χρόνια πλήρωναν τις εισφορές τους και τους φόρους τους είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στις λίστες αναμονής … κάνοντας τον σταυρό τους να είναι ζωντανοί όταν έρθει μετά από πολλούς μήνες η σειρά τους.

Από την κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι χειρουργεία γίνονται. Ψεύδονται, όμως, γιατί οι περισσότερες επεμβάσεις που γίνονται αφορούν έκτακτα περιστατικά. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία παραπέμπονται στις … ελληνικές καλένδες, σπρώχνοντας στα ιδιωτικά νοσοκομεία όσους έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν. Οι μη έχοντες είπαμε … κάνουν το σταυρό τους.

ΥΓ. Η λύση είναι απλή. Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.