Γιάννης Τριήρης: Ελλιπώς … εξοπλισμένη η Ευρώπη απέναντι στον Πούτιν

Γιάννης Τριήρης: Ελλιπώς … εξοπλισμένη η Ευρώπη απέναντι στον Πούτιν
Πέμπτη, 08/09/2022 - 07:13

Είναι απορίας άξιο γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες προβαίνουν μόνο σε διαπιστώσεις, ενώ θα έπρεπε να εργάζονται για να προωθούν λύσεις.

Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προέβη και αυτός σε μια διαπίστωση που κανονικά θα έπρεπε να έχει τρομάξει και τον ίδιο αλλά και γενικότερα τους ηγέτες της ΕΕ και όχι να … περάσει στο «ντούκου» όπως λέμε στην καθομιλουμένη.

Τι αποκάλυψε χωρίς περιστροφές ο Ζοζέπ Μπορέλ; Ότι η ΕΕ ξεμένει από όπλα, πολύ απλά γιατί τους προηγούμενους μήνες έστειλε μεγάλες ποσότητες στην Ουκρανία.

Και αυτό δεν προβλημάτισε, όπως φαίνεται τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε ότι τουλάχιστον έχει να κάνει με τις αμυντικές δυνατότητες των χωρών-μελών της Ένωσης.

Το ζήτημα γι΄ αυτόν ήταν πως οι χώρες-μέλη της Ένωσης θα μπορέσουν να γεμίσουν και πάλι τα οπλοστάσια τους σε … συμφέρουσες τιμές.

Γι’ αυτό και μιλώντας με ευρωβουλευτές, όπως αποκάλυψαν διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, πρότεινε να γίνουν αγορές όπλων από «κοινού», διότι αυτό θα ήταν «φθηνότερο»!

Αν στην Ευρώπη, σε τέτοιες ζωτικής σημασίας θέσεις, προΐστανται άνδρες σαν τον Μπορέλ, τότε σίγουρα δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Οι χώρες της Ευρώπης δεν έχουν επαρκή οπλισμό σε μια περίοδο πολέμου στη «γειτονιά» τους και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σκέφτεται πως θα αγοράσουμε φθηνότερα όπλα.

Αν κάποιοι φοβούνται ότι ο Πούτιν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- κερδίζει στον ενεργειακό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Ευρώπη, ίσως σε λίγο θα πρέπει όλοι να φοβόμαστε ότι ελλιπώς εξοπλισμένοι ενδεχομένως θα μπορούσαμε να χάσουμε και σε ένα πραγματικό πόλεμο στο πεδίο.

Και βέβαια υπάρχουν πάντα και οι «σκεπτικιστές» που αναρωτιούνται αν δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι αντίδρασης απέναντι στον εισβολέα Πούτιν, που να στοιχίσουν λιγότερα στους Ευρωπαίους πολίτες και ενδεχομένως να έχουν και καλύτερα αποτελέσματα.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, πέραν βεβαίως των τεράστιων ποσών που έχουν δοθεί για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη χώρα από την εισβολή του Πούτιν.

Ο κ. Μπορέλ πάντως, θα ήταν αυτός που θα έπρεπε, ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, να εργάζεται να βρεθούν διπλωματικές λύσεις για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και τον περιορισμό του Πούτιν και όχι να προβαίνει σε τρομακτικές διαπιστώσεις για μια ελλιπώς οπλισμένη Ευρώπη και να «ψάχνεται» για φθηνές στρατιωτικές προμήθειες.

Με τον τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Μπορέλ και οι άλλοι υψηλόβαθμοι ηγέτες στην Ευρώπη πόλεμοι είτε οικονομικοί είτε επί του πεδίου δεν μπορούν να κερδηθούν.

Υ.Γ. Ο κ. Μπορέλ δεν έκανε καμία αναφορά ,πάντως, στο γεγονός ότι ήδη οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πολωνία, ακόμη και η Μεγάλη Βρετανία, λόγω ακριβώς των ελλείψεων που διαπιστώνουν στα οπλοστάσια τους, αλλά ενδεχομένως και λόγω και υψηλού κόστους, έχουν αρχίσει να περιορίζουν αισθητά τις αποστολές στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.