Γιάννης Τριήρης: «Μάθημα» Καραμανλή σε Μητσοτάκη - Πολιτικό και ηθικό ανάστημα

Γιάννης Τριήρης: «Μάθημα» Καραμανλή σε Μητσοτάκη - Πολιτικό και ηθικό ανάστημα
Πέμπτη, 01/09/2022 - 06:23

Δεν χρειάστηκε παραπάνω από μόλις μια πρόταση από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή όχι μόνο για να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος η βασική υπερασπιστική γραμμή του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και για να φανεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η τεράστια διαφορά των δυο ανδρών σε πολιτικό και ηθικό ανάστημα.

Τι είπε από τα Ανώγεια της Κρήτης ο Κώστας Καραμανλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών;

Πολύ ορθά και κοφτά ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να σταματήσει το «κρυφτούλι» για το ποιος έκανε τις υποκλοπές, ποιος έδωσε την εντολή γι΄ αυτές και ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός, επικαλούμενος το δήθεν απόρρητο των μυστικών υπηρεσιών.

«Κάθαρση» ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, χωρίς καμία περιστροφή και τόνισε ότι «σε τέτοιους είδους καταστάσεις, η κάθαρση επέρχεται μόνο εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως».

Ό,τι ακριβώς δεν κάνει ο σημερινός ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, που έσπευσε μόλις ανέλαβε την εξουσία δια νόμου να θέσει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας κάτω από την προσωπική του επίβλεψη.

Και δίνει έτσι το δικαίωμα, ακόμη και στους πιο πιστούς υποστηρικτές του να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για την ορθότητα της πολιτικής του δράσης και για τους σκεπτόμενους να ταυτίζονται με τον Κώστα Καραμανλή που έκανε και πάλι ορθά κοφτά λόγο για «σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα», αν δεν έρθουν όλα στο φως.

Πολιτικά «βαριές κουβέντες», που δυστυχώς για τον ελληνικό λαό και κυρίως για τους οπαδούς της πάλαι ποτέ φιλελεύθερης παράταξης δεν φαίνεται να «συνέτισαν» τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό τουλάχιστον έδειξε η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση τους, που ήταν «μ΄ άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε».

Και ένα ακόμη σημείο βέβαια της ομιλίας Καραμανλή στα Ανώγεια της Κρήτης, αποτέλεσε σαφές πολιτικό μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν δείχνει να το …. ασπάζεται.

Ο Κώστας Καραμανλής , δεν θα μπορούσε να παραλείψει από την ομιλία του, να αναφερθεί στη βασική πολιτική αρχή του, αυτή της συναίνεσης και της συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Γι΄ αυτό και μίλησε για «διακομματική συνεργασία» στις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να υπάρξουν στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών.

Πολλά και ευανάγνωστα τα μηνύματα Καραμανλή προς Μητσοτάκη που σίγουρα θα προκαλέσουν αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. «Κάθαρση», «συναίνεση» και διασφάλιση της «δημοκρατικής ομαλότητας», είναι τα ζητούμενα .