EDP: Θέτει στόχο 50 GW ΑΠΕ έως το 2030

EDP: Θέτει στόχο 50 GW ΑΠΕ έως το 2030
Παρασκευή, 26/02/2021 - 11:39

Η EDP παρουσίασε σχέδια για την εγκατάσταση περισσότερων από 50 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πριν από το 2030, σκοπεύοντας να μεταστρέψει το χαρτοφυλάκιο παραγωγής της σε 100% ανανεώσιμες πηγές έως το τέλος της δεκαετίας.

Η πορτογαλική εταιρεία ενέργειας ανακοίνωσε τα σχέδιά της μαζί με την πρόθεση να επιτύχει την ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2025, σε μια στρατηγική ενημέρωση για την περίοδο 2021-2025.

Η EDP δήλωσε ότι θα δεσμεύσει 24 δις ευρώ για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, με το 80% να προορίζεται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα, για αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και υδρογόνο και τεχνολογία αποθήκευσης.

Ο προγραμματιστής ανέφερε ότι θα αναπτύξει 4 GW ετησίως, διπλασιάζοντας την ηλιακή και αιολική ισχύ από 12 GW σήμερα σε 25 GW έως το 2025, προκειμένου να επιτευχθεί η ουδετερότητα άνθρακα έως το 2030.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από τρεις «στρατηγικούς άξονες»: επιταχυνόμενη και βιώσιμη ανάπτυξη, έναν μελλοντικό οργανισμό, ενισχυμένο από αυξημένες επενδύσεις στην καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την παράδοση «ESG αριστείας» και ελκυστικές αποδόσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDP, Miguel Stilwell d'Andrade, δήλωσε:

«Αυτό το σχέδιο είναι μια τολμηρή και φιλόδοξη δέσμευση και μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βάση το ισχυρό ιστορικό μας. Η παγκόσμια πρόκληση που παρουσιάζεται από την κλιματική αλλαγή απαιτεί διαφορετική νοοτροπία, φιλοδοξία και, πάνω απ 'όλα, μετρήσιμη δράση. Για την EDP, δεν πρόκειται μόνο για την ηλεκτροδότηση των κοινοτήτων, αλλά για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων μας, για να ζήσουμε πιο βιώσιμες ζωές »,

Η EDP θα ενισχύσει επίσης τις επενδύσεις στο «ψηφιακό και καινοτόμο προφίλ» της, με 2 δις ευρώ της επενδυτικής δέσμευσης να προορίζεται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης έως το 2025.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει του EBITDA στα 4,7 δις ευρώ το 2025.