GWEC: Εγκατέστησε 3 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος το 2020

GWEC: Εγκατέστησε 3 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος το 2020
Πέμπτη, 25/02/2021 - 13:17

Η Κίνα εγκατέστησε 3 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2020, το ήμισυ της νέας ισχύος που εγκαταστάθηκε παγκοσμίως πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία εγκατέστησε περισσότερα από 6 GW νέας ισχύος παγκοσμίως το 2020, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, παρά τις επιπτώσεις του Covid-19 και τη δεύτερη καλύτερη χρονιά για τον τομέα.

Η σταθερή ανάπτυξη στην Ευρώπη, καθοδηγούμενη από την Ολλανδία η οποία εγκατέστησε 1,5 GW, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των υπόλοιπων νέων υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων το 2020, τόνισε η έκθεση πληροφοριών της GWEC για την αγορά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως στη συνολική υπεράκτια αιολική ισχύ, ενώ η Κίνα έχει πλέον ξεπεράσει τη Γερμανία για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο.

Η συνολική υπεράκτια αιολική ισχύ υπερβαίνει τώρα τα 35 GW.

Μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο εγκατέστησε 706 MW, το Ηνωμένο Βασίλειο 483 MW και η Γερμανία 237 MW νέας ισχύος το 2020.

Η μόνη νέα πλωτή υπεράκτια αιολική ισχύος που καταγράφηκε το 2020 ήταν επίσης στην Ευρώπη, με εγκατεστημένα 17 MW στην Πορτογαλία. Εκτός της Κίνας και της Ευρώπης, δύο άλλες χώρες κατέγραψαν νέα υπεράκτια αιολική ισχύ το 2020, η Νότια Κορέα με 60 MW και οι ΗΠΑ με 12 MW.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής στρατηγικής της GWEC για την αγορά και τη στρατηγική, Feng Zhao, δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας παγκοσμίως σε όλη την πανδημία αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας αυτής της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας. Αν και η Κίνα επλήγη πρώτη από την κρίση Covid-19, οι επιπτώσεις στον υπεράκτιο αιολικό τομέα ήταν ελάχιστες...».