Vestas: Απόκτηση μεριδίου σε start-up ξύλινων πυλώνων ανεμογεννητριών

Vestas: Απόκτηση μεριδίου σε start-up ξύλινων πυλώνων ανεμογεννητριών
Πέμπτη, 18/02/2021 - 14:01

Ο νεοσύστατος βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Vestas, η Vestas Ventures, ανέλαβε μειοψηφικό μερίδιο στη σουηδική start-up τεχνολογίας ξυλείας, Modvion.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης της Vestas να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της κατά 45% ανά MWh μέχρι το 2030, η εταιρεία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το ρόλο της ως επενδυτή για να υποστηρίξει τη στρατηγική αναβάθμισης της Modvion.

Σχετικά με τη Modvion ειδικεύεται στην ανάπτυξη και κατασκευή πυλώνων ανεμογεννητριών που κατασκευάζονται από ξυλεία ελασματοποιημένου καπλαμά (LVL), ένα βιοσυνθετικό υλικό που προέρχεται από ένα δίκτυο προμηθευτών και επικυρώνεται για την «υποστήριξη ισχυρών στρατηγικών αναδάσωσης».

Σε σύγκριση με την αλυσίδα αξίας ενός συμβατικού πυλώνα χάλυβα, οι πυλώνες της Modvion αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 80%. Μάλιστα, το μειωμένο βάρος ενός πύργου LVL και τα χαμηλότερης έντασης CO2 υλικά συμβάλλουν στη συνολική μείωση των εκπομπών CO2.

Ο επικεφαλής καινοτομίας και ιδεών της Vestas, Bo Svoldgaard, δήλωσε:

«Η Vestas Ventures ιδρύθηκε για να καλλιεργήσει την καινοτομία που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και η συνεργασία μας με τη Modvion έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει αυτό το ταξίδι. Ο αρθρωτός χαρακτήρας της σχεδιαστικής προσέγγισης της Modvion και οι δυνατότητες αύξησης του ύψους του κόμβου θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πελάτες της Vestas, μαζί με την αυξημένη ευκολία μεταφοράς σε αγορές με προβλήματα σε ό,τι αφορά τα logistics » .

Η εισαγωγή μιας παραλλαγής πύργου LVL θα μπορούσε να οδηγήσει τη Vestas να εξαρτάται λιγότερο από τις τιμές του χάλυβα, υποστηρίζοντας το συνεχιζόμενο αναπτυξιακό μας ταξίδι. Η Vestas έχει έναν μακροπρόθεσμο στόχο να ενσωματώσει τους πύργους LVL στις διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής».

«Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, χρειαζόμαστε περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια και αυξημένη χρήση βιώσιμων, ξύλινων κατασκευών και η τεχνολογία της Modvion επιτρέπει και τα δύο», δήλωσε ο Otto Lundman, Διευθύνων Σύμβουλος της Modvion.

Φωτογραφία: Modvion