Statkraft: Συνεργασία με Yara και Aker Horizons γαι έργο πράσινης αμμωνίας

Statkraft: Συνεργασία με Yara και Aker Horizons γαι έργο πράσινης αμμωνίας
Πέμπτη, 18/02/2021 - 15:10

Η Statkraft υπέγραψε μια επιστολή προθέσεων με την Yara και την Aker Horizons, με στόχο το σχεδιασμό του πρώτου μεγάλης κλίμακας έργου πράσινης αμμωνίας της Ευρώπης στη Νορβηγία, ενισχύοντας την οικονομία υδρογόνου και ενισχύοντας τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Οι εταίροι θα στοχεύουν ευκαιρίες πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας στις ναυτιλιακές, γεωργικές και βιομηχανικές εφαρμογές, ηλεκτροδοτώντας την υπάρχουσα εγκατάσταση αμμωνίας της Yara στη Νορβηγία.

Επιπλέον, οι τρεις εταιρείες σχεδιάζουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες παραγωγής πράσινης αμμωνίας στη Βόρεια Νορβηγία, ως μελλοντική ευκαιρία.

Το έργο στο Herøya πρόκειται να είναι μία από τις μεγαλύτερης κλίμακας πρωτοβουλίες στη βιομηχανική ιστορία της Νορβηγίας, που αποτελεί τη βάση για μια νέα πράσινη βιομηχανία, επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, το έργο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την παραγωγή αμμωνίας χωρίς εκπομπές CO2 και για άλλες βιομηχανίες υψηλής έντασης εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πράσινων λιπασμάτων για τη γεωργική βιομηχανία και των μεταφορών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, δήλωσε:

«Η Statkraft είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Οι πλούσιοι ανανεώσιμοι πόροι της Νορβηγίας είναι ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Αυτό το έργο ανοίγει το δρόμο για μια νέα βιομηχανική ανάπτυξη και μπορεί ταυτόχρονα να δώσει στον σημαντικό ναυτιλιακό τομέα της Νορβηγίας ένα νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δηλαδή την πρόσβαση σε μια αποτελεσματική και χωρίς εκπομπές πηγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα».