Κοινοπραξία Enel και Αρχή Επενδύσεων Κατάρ για έργα ΑΠΕ στην Υποσαχάρια Αφρική

Κοινοπραξία Enel και Αρχή Επενδύσεων Κατάρ για έργα ΑΠΕ στην Υποσαχάρια Αφρική
Παρασκευή, 08/01/2021 - 11:44

Η Enel Green Power υπέγραψε συμφωνία με την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (QIA) για μια κοινοπραξία με σκοπό τη χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία ανανεώσιμων έργων στην Υποσαχάρια Αφρική.

Στην πρώτη φάση, η QIA πρόκειται να αποκτήσει το 50% του μεριδίου της Enel σε τέσσερα υπό κατασκευή έργα στη Νότια Αφρική και σε δύο πάρκα που λειτουργούν στην ίδια χώρα καθώς και στη Ζάμπια, συνολικής ισχύος 800 MW.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Enel και η QIA θα δημιουργήσουν μια νέα νομική οντότητα για μελλοντικά έργα στην Υποσαχάρια Αφρική. Μετά το κλείσιμο, οι νομικές οντότητες θα μπορούν να συγχωνευτούν σε μια κοινοπραξία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enel, Francesco Starace, δήλωσε:

«Μέσω αυτής της νέας συνεργασίας, θα συνδυάσουμε τη βιώσιμη στρατηγική του ομίλου μας, που ενισχύεται από τη βιομηχανική μας εμπειρία στην ανάπτυξη των έργων, τη μηχανική και την κατασκευή, καθώς και τη λειτουργία και τη συντήρηση ανανεώσιμων εγκαταστάσεων, με τη μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική της QIA, σύμφωνα με τους στόχους των δύο εταιρειών για αειφορία και αποανθρακοποίηση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της QIA, Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud, πρόσθεσε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Enel Green Power για να επενδύσουμε στην παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Υποσαχάρια Αφρική. Μοιραζόμαστε ένα αμοιβαίο όραμα με την Enel για την υποστήριξη των προσπαθειών για την απαλλαγή από τον άνθρακα και πιστεύουμε ότι αυτή η επένδυση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτυχθεί και μια κορυφαία πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή».

Στο πλάισιο της συμφωνίας, η Enel θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη κάθε έργου και η κοινοπραξία έχει το δικαίωμα να επενδύει στα έργα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης ανάπτυξης από την Enel και τη λήψη των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.Σε αυτό το σημείο, η κοινοπραξία θα είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή των νέων ανανεώσιμων έργων.

Αναφέρεται ότι το αρχικό χαρτοφυλάκιο αποτελείται από το φωτοβολταϊκό σταθμό 34MW Ngonye στη Ζάμπια, το αιολικό πάρκο Nxuba 148MW στη Νότια Αφρική και τέσσερα έργα υπό κατασκευή συνολικού ύψους 587 MW, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών πάρκων της Νότιας Αφρικής Oyster Bay (148 MW), Garob, (145 MW), Karusa, (147 MW) και Soetwater (147 MW) τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2021.