Wood Mackenzie: Οι τρεις κορυφαίοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών πρόκειται να αυξήσουν το παγκόσμιο μερίδιό τους κατά 60% αυτή τη δεκαετία

Wood Mackenzie: Οι τρεις κορυφαίοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών πρόκειται να αυξήσουν το παγκόσμιο μερίδιό τους κατά 60% αυτή τη δεκαετία
Πέμπτη, 03/12/2020 - 15:57

Η Vestas, η Siemens Gamesa και η GE πρόκειται να αυξήσουν το συνδυασμένο παγκόσμιο ποσοστό τους στην αγορά ανεμογεννητριών από το 43% το 2019 στο 60% έως το 2029, σύμφωνα με νέα έρευνα της Wood Mackenzie.

Ύστερα τα οικονομικά προβλήματα της Enercon και την αναμενόμενη ανάκαμψή της έως το 2023, η Nordex αναδείχθηκε ως ένας ισχυρός τέταρτος παίκτης στις παγκόσμιες αγορές, εκτός της Κίνας, ανέφερε η Wood Mackenzie.

Επιπλέον, η Vestas, που βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια λόγω της «επιθετικής επέκτασης» της Siemens Gamesa στην υπεράκτια κατηγορία, με τον κύριο αναλυτή της Wood Mackenzie, Shashi Barla, να δηλώνει:

«Η SGRE θα εξασφαλίσει την παγκόσμια πρώτη θέση μέχρι το 2025 και θα διατηρήσει αυτήν τη θέση μέχρι το τέλος της δεκαετίας».

Επιπρόσθετα, προβλέπεται πως οι οκτώ κορυφαίοι παγκόσμιοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών θα υπερδιπλασιάσουν τις συνολικές τους εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών αυτή τη δεκαετία. Σύμφωνα με την ανάλυση της Wood Mackenzie, η Vestas και η Siemens Gamesa θα ξεπεράσουν τα 200 GW έως το 2029, ενώ η GE θα είναι πίσω κατά 12 GW σε σχέση με αυτόν τον αριθμό, ενώ η Goldwind θα αναδειχθεί ως η μόνη κινεζική εταιρεία που θα ξεπερασει τα 100 GW έως το 2029.

Από την άλλη, η Siemens Gamesa ενίσχυσε την ηγετική θέση της στην αγορά το 2020 με περισσότερα από 15 GW έργων σε λειτουργία και περισσότερα από 17 GW έργων υπό καθυστέρηση, τόνισε η Wood Mackenzie.

Σχετική με το ισοπεδωμένο κόστος των ενεργειακών στόχων, η Wood Mackenzie παρατήρησε ότι λόγω αυτού του γεγονότος πολλοί κατασκευαστές ανεμογεννητριών να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ανεμογεννητριών 15MW-plus.

Η Wood Mackenzie ανέφερε:

«Αναμένεται ότι η Vestas / MHI Vestas θα επιταχύνει τις απαραίτητες επενδύσεις σε ανεμογεννήτιες 15MW-plus επόμενης γενιάς».

Η GE συνεχίζει να με την παραγωγή της Haliade X η οποία θα ολοκληρωθεί το 2021, ενώ η παράδοση στους πελάτες αναμένεται από το 2022.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αγορά της Κίνας, οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών της Δύσης αναμένεται ότι θα κατέχουν περισσότερο από το 10% στην αγορά φέτος - το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας - λόγω του τερματισμού του τιμολογίου τροφοδότησης (FiT). Παράλληλα, η SEwind και η MingYang αναμένεται να ενοποιήσουν την κινεζική υπεράκτια αγορά, κατέχοντας το 60% της αγοράς την επόμενη δεκαετία, παρά τον συνεχή αυξανόμενο ανταγωνισμό.