GE: Τέθηκε σε λειτουργία η πρωτότυπη ανεμογεννήτρια Haliade-X, 13 MW

GE: Τέθηκε σε λειτουργία η πρωτότυπη ανεμογεννήτρια Haliade-X, 13 MW
Παρασκευή, 23/10/2020 - 13:00

Τέθηκε σε λειτουργία η πρωτότυπη ανεμογεννήτρια της GE Renewable Energy, Haliade-X, ισχύος 13 MW.

Σύμφωνα με τη εταιρεία, μέσα στους επόμενους μήνες η ανεμογεννήτρια θα υποβληθεί σε μία σειρά δοκιμών για την εκτέλεση διάφορων μετρήσεων έτσι ώστε να λάβει πιστοποιητικό τύπου. Πρόσφατα μάλιστα, η ανεμογεννήτρια εξασφάλισε προσωρινά πιστοποιητικά τύπου και επέτυχε ένα νέα παγκόσμιο ρεκόρ, παράγοντας 288 MWh σε μία μόνο ημέρα.

Αυτή η αναβαθμισμένη έκδοση της πλατφόρμας Haliade-X, ισχύος 13 MW, θα συνεχίσει να διαθέτει πτερύγια μήκους 107 μέτρων και ρότορα 220 μέτρων και θα είναι σε θέση να παράγει 4% περισσότερη ετήσια παραγωγή ενέργειας από την προηγούμενη έκδοση του πρωτοτύπου στα 12 MW.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της GE Renewable Energy, Vincent Schellings, δήλωσε:

«Με τρία χρόνια δημιουργίας, η πλατφόρμα Haliade-X έχει αποδειχθεί μια επιτυχημένη ιστορία. Σε συνδυασμό με σχεδόν 5 GW δεσμεύσεων από πελάτες και ένα διεθνές πρόγραμμα δοκιμών, έρευνας και ανάπτυξης, η αναβαθμισμένη έκδοση των 13 MW αποτελεί μια πραγματική απόδειξη του ότι συνεχίζουμε να καινοτομούμε και να αναπτύσσουμε την τεχνολογία Haliade-X για την κάλυψη των αναγκών των πελατών μας».

Σημειώνεται ότι η υπεράκτια ανεμογεννήτρια Haliade-X 13MW θα χρησιμοποιηθεί στις δύο πρώτες φάσεις του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου, με 190 μονάδες να εγκαθίστανται από το 2023. Θα πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση της ισχυρότερης ανεμογεννήτριας στον κόσμο μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, παγκοσμίως.

Επιπλέον, η Haliade-X έχει επιλεγεί ως η προτιμώμενη ανεμογεννήτρια για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Skipjack ισχύος 120 MW και Ocean Wind ισχύος 1100MW στις ΗΠΑ.

Τέλος, η σειριακή παραγωγή της πλατφόρμας Haliade-X θα ξεκινήσει κατά το δεύτερο μισό του 2021 στο εργοστάσιο της GE στο Saint-Nazaire στη Γαλλία.