Πλωτή Αιολική Ενέργεια: Είναι πλέον ώριμη για ευρεία ανάπτυξη

Πλωτή Αιολική Ενέργεια: Είναι πλέον ώριμη για ευρεία ανάπτυξη
Τετάρτη, 09/09/2020 - 15:44

Τεράστιες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης της υπεράκτιας πλωτής αιολικής ενέργειας, δήλωσε ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope στην τριήμερη εκδήλωση για τις πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, FOWT, που ξεκίνησε στη Μασσαλία τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου.

«Η υπεράκτια πλωτή αιολική ενέργεια δεν είναι πλέον μια εξειδικευμένη τεχνολογία», ανέφερε ο Dickson. Η WindEurope σημειώνει ότι πρόκειται μια τεχνολογία που έχει ωριμάσει και έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση κόστους τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, εάν η Ευρώπη εφαρμόσει τις σωστές πολιτικές, το κόστος της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να να μειωθεί στα 40-60 ευρώ ανά MWh έως το 2030.

«Η περίοδος των έργων παρουσίασης έχει τελειώσει. Η πλωτή αιολική ενέργεια είναι έτοιμη να ανέβει. Τα εθνικά σχέδια των χωρών της ΕΕ δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για πλωτές ανεμογεννήτριες είναι υψηλό. Η βιομηχανία είναι έτοιμη να αυξήσει τον όγκο παραγωγής», ανέφερε ο Giles Dickson.

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα Hywind ισχύος 30 MW στη Σκωτία και Windfloat Atlantic ισχύος 24 MW στην Πορτογαλία, δείχνουν ότι η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης της τεχνολογίας εγκατάστασης πλωτών αιολικών πάρκων. Μάλιστα, επτά επιπλέον χώρες έχουν συγκεκριμένα σχέδια για την εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα νέα πλωτά αιολικά πάρκα σχεδιάζονται στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σουηδία. Η περαιτέρω αύξηση των έργων πλωτής αιολικής ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για την μείωσης του κόστους της τεχνολογίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη επιθυμεί η υπεράκτια αιολική ενέργεια να αποτελεί το 25% της συνολικής της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050. Η WindEurope ανέλυσε τις δυνατότητες ανάπτυξης πλωτών αιολικών έργων στη Βόρεια Θάλασσα, τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο και υπολόγισε ότι 330 MW πλωτής αιολικής ενέργειας θα μπορούσαν να εγκατασταθούν μέχρι το 2022, 7 GW μέχρι το 2030, ενώ μέχρι το 2050 να είναι εγκατεστημένα συνολικά 150 GW πλωτής αιολικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2050, το ένα τρίτο όλων υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων θα μπορούσαν να είναι πλωτές.

Σήμερα, τα 62 MW εγκατεστημένης πλωτής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα μικρό μερίδιο των συνολικών υπεράκτιων εγκαταστάσεων. Όμως τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας είναι αποδοτικότερη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες θεμελίωσης στον βυθό της θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα, οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες που βασίζονται σε θεμελιώσεις είναι τοποθετημένες σε χαμηλό βάθος νερού και σε βυθό με ευνοϊκές συνθήκες, ενώ οι πλωτές ανεμογεννήτριες έχουν απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης.

Σχετικά με το ζήτημα της ανάπτυξης της πλωτής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη ο Giles Dickson δήλωσε:

«Σε έναν κόσμο αποαναθρακοποίησης, η πλωτή αιολική ενέργεια θεωρείται απαραίτητη πηγή για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει χρήση του πλεονεκτήματος της πρώτης κίνησης. Έχουμε πρωτοπορήσει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια που βασίζεται σε τεχνολογία θεμελίωσης και και τώρα πρωτοστατούμε στην πλωτή. Οι επόμενοι μήνες μπορεί να είναι καθοριστικοί για τον υπεράκτια ενέργεια. Τα πακέτα ανάκαμψης της Ευρώπης και τα κονδύλια που προορίζονται για πράσινες τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ισχυρής και προσανατολισμένης στο μέλλον βιομηχανίας πλωτής αιολικής ενέργειας. Τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν την ευκαιρία να δείξουν ότι βλέπουν σοβαρά την πλωτή αιολική ενέργεια».

Πηγή: evwind.es