Siemens Gamesa: Προχωρά σε έργο παραγωγής πράσινου αερίου στη Δανία

Siemens Gamesa: Προχωρά σε έργο παραγωγής πράσινου αερίου στη Δανία
Τετάρτη, 09/09/2020 - 13:29

Η Siemens Gamesa επέλεξε την εταιρεία Green Hydrogen Systems (GHS) για την εκτέλεση ενός έργου αιολικής ενέργειας - πράσινου υδρογόνου στη Δανία, με σκοπό την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Πρόκειται για ένα έργο που θα περιλαμβάνει μια ανεμογεννήτρια Siemens Gamesa ισχύος 3 MW, η οποία θα συνδεθεί με έναν ηλεκτρολύτη 400 kW.

Στο έργο, η Siemens Gamesa θα θέσει την ανεμογεννήτρια σε «island mode», που αντί να τροφοδοτεί το ηλεκτρικό δίκτυο με ηλεκτρικό ρεύμα, η ηλεκτρική ενέργεια θα μετατρέπεται σε υδρογόνο το οποίο θα μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Από τη μεριά της, η Green Hydrogen Systems θα προμηθεύσει τη Siemens Gamesa με έναν ετοιμοπαράδοτο ηλεκτρολύτη, σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί την κυμαινόμενη ισχύ των ανεμογεννητριών και να διασφαλίζει την υψηλή απόδοση.

Το υδρογόνο που θα παράγεται θα αποθηκεύεται για μετέπειτα διανομή και θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για λεωφορεία, ταξί και αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή πράσινου αερίου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

Ο διευθυντής καινοτομίας power-to-x της Siemens Gamesa, Finn Daugaard Madsen, δήλωσε:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ξεκινήσουμε αυτό το πρωτοποριακό έργο και που επιλέξαμε τη GHS ως συνεργάτη μας για την ηλεκτρόλυση. Ο ηλεκτρολύτης της GHS θα αποτελέσει βασικό στοιχείο του έργου, το οποίο ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε ένα πολύ λιτό και οικονομικά αποδοτικό μέσο αποθήκευσης και αξιοποίησης πράσινης ενέργειας από ανεμογεννήτριες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Green Hydrogen Systems, Niels-Arne Baden, πρόσθεσε:

«Η Ευρώπη βασίζεται στην αειφόρο ενέργεια και έτσι το πράσινο υδρογόνο θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Η Siemens Gamesa, η οποία πρόσφατα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο, αποτελεί ηγέτη στην παραγωγή αιολικής ενέργειας-υδρογόνου. Είμαστε πολύ περήφανοι που επιλεχθήκαμε ως συνεργάτης σε αυτό το σημαντικό έργο».