Αίγυπτος: Η ΕΤΑΑ εγκρίνει δάνειο για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή του Κόλπου του Σουέζ

Αίγυπτος: Η ΕΤΑΑ εγκρίνει δάνειο για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή του Κόλπου του Σουέζ
Δευτέρα, 10/08/2020 - 14:53

Ένα μεγάλο πάρκο αιολικής ενέργειας πρόκειται να κατασκευαστεί στον Κόλπο του Σουέζ, περίπου 40 χλμ βορειοδυτικά της περιοχής Ρας Γκαρίμπ στην Αίγυπτο.

Για την κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) ενέκρινε ένα δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το evwind.es.

Η ΕΤΑΑ δήλωσε ότι το έργο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα αιολικής ενέργειας στην Αίγυπτο και θα ενισχύσει τη χώρα έτσι ώστε να αυξήσει την ισχύ της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, θα υποστηρίξει την πορεία της Αιγύπτου προς την ενεργειακή μετάβαση καθώς και την εκμετάλλευση των εξαιρετικών αιολικών πόρων που διατίθενται στην περιοχή του Κόλπου του Σουέζ.

Μάλιστα, το έργο αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του τομέα της ενέργειας στην Αίγυπτο, μειώνοντας την τοπική ρύπανση, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και την κατανάλωση νερού.

Με την προσθήκη 500 MW ανανεώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Αιγύπτου, το έργο θα βοηθήσει τη μετάβαση της Αιγύπτου σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, λόγω της τρέχουσας υψηλής εξάρτησής της από την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Η υλοποίηση του αιολικού πάρκου θα συμβάλει στον στόχο της Αιγύπτου για την παραγωγή του 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2022 και του 42% έως το 2035. Μάλιστα, αναμένεται να επιτύχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, με αναμενόμενη ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα περίπου κατά 1 εκατομμύριο τόνους.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, το έργο θα επιτρέψει την αυξημένη ιδιωτική συμμετοχή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. Η τράπεζα αποκάλυψε ότι το νέο έργο θα βρίσκεται στα βόρεια του αιολικού πάρκου West Bakr, το οποίο έχει επίσης χρηματοδοτήσει, ενώ ανακοίνωσε ότι το συνολικό κόστος του έργου είναι πιθανό να ανέλθει σε περίπου 560 εκατομμύρια δολάρια.