ΕΤΑΑ: Χρηματοδότηση ύψους 39 εκατ. για 2 αιολικά πάρκα στην Πολωνία

ΕΤΑΑ: Χρηματοδότηση ύψους 39 εκατ. για 2 αιολικά πάρκα στην Πολωνία
Τρίτη, 24/11/2020 - 14:55

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) παρέχει δάνειο 39 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση δύο νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 59 MW στην Πολωνία.

Το δάνειο θα στηρίξει την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία ενός αιολικού πάρκου 40 MW στο Kuslin, της κεντροδυτικής Πολωνίας και ενός αιολικού πάρκου 19 MW στο χωριό Krzecin στα βορειοδυτικά της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία παράγει ακόμη το 80% της ενέργειας της από άνθρακα, με επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Η χώρα έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2030, οι οποίοι περιλαμβάνουν μείωση τουλάχιστον κατά 40% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την ενίσχυση της ανανεώσιμης ενέργειας η οποία μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Η ΕΤΑΑ έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση της Πολωνίας με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως μέρος μιας πράσινης και βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορωνοϊού.