GE: Αποκτά πρόσβαση σε υπερ-υπολογιστή με σκοπό την πρόοδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

GE: Αποκτά πρόσβαση σε υπερ-υπολογιστή με σκοπό την πρόοδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας
Πέμπτη, 06/08/2020 - 16:06

Η GE απέκτησε πρόσβαση σε έναν από τους γρηγορότερους υπερ-υπολογιστές στον κόσμο, προκειμένου να βοηθήσει στην εξέλιξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Ο μηχανικός αεροδυναμικής της GE Research, Jing Li, ηγείται μιας ομάδας στην οποία έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στον υπερ-υπολογιστή Summit στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge (ORNL) στο Τενεσσί, μέσω του ανταγωνιστικού προγράμματος Advanced Scientific Computing Research Leadership Computing Challenge του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα υπερ-υπολογιστών Summit, η ομάδα θα πραγματοποιήσει προσομοιώσεις για να μελετήσει και να ενημερώσει νέους τρόπους ελέγχου και λειτουργίας υπεράκτιων ανεμογεννητριών για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Ο Jing Li δήλωσε: «Ο υπερ-υπολογιστής Summit θα επιτρέψει στην ομάδα μας να εκτελέσει υπολογισμούς που θα ήταν αδύνατο να γίνουν με διαφορετικό τρόπο. Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να επιταχύνει δραματικά το ρόλο της υπεράκτιας αιολικής ενέργεια ως το μέλλον της καθαρής ενέργειας και την πορεία προς ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές περιβάλλον».

Στο πλαίσιο του έργου, η ομάδα της GE θα συνεργαστεί στενά με ερευνητικές ομάδες για να εξελίξει την πλατφόρμα ExaWind.

Το ExaWind, μία από τις εφαρμογές του προγράμματος υπολογιστών της DoE, Exascale, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη λογισμικού υπολογιστών για την προσομοίωση μιας διαφορετικής φυσικής των αιολικών πάρκων και της ατμοσφαιρικής ροής. Αυτές οι προσομοιώσεις παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τους μηχανικούς και τους επιστήμονες για την καλύτερη κατανόηση της δυναμικής του ανέμου και των επιπτώσεών στα αιολικά πάρκα.

Ο στόχος του ExaWind είναι η δημιουργία ενός εικονικού δοκιμαστικού αιολικού εργοστασίου που βοηθά και επιταχύνει το σχεδιασμό και τον έλεγχο των αιολικών πάρκων.