WindFloat Atlantic: Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στην Ευρώπη

WindFloat Atlantic: Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στην Ευρώπη
Δευτέρα, 27/07/2020 - 16:34

Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το πρώτο ημι-υποβρύχιο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο, το WindFloat Atlantic, ισχύος 25 MW, το οποίο βρίσκεται στην Πορτογαλία ενώ παράλληλα συνδέθηκε και με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας.

Το πλωτό αιολικό πάρκο WindFloat Atlantic διαθέτει τρεις ανεμογεννήτριες MHI Vestas ισχύος 8,4 MW, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε πλωτές κατασκευές σχεδιασμένες από την Principle Power.

Το έργο αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία Windplus, στην οποία συμμετάσχουν οι EDP Renewables (54,4%), η Engie (25%), η Repsol (19,4%) και η Principle Power (1,2%).

Οι δύο από τις τρεις πλατφόρμες κατασκευάστηκαν σε ναυπηγεία στο Setbal της Πορτογαλίας, ενώ η τρίτη κατασκευάστηκε στο Aviles και το Fene στην Ισπανία.

Οι προγραμματιστές δήλωσαν ότι η επιτυχία του έργου βασίζεται στην τεχνολογία του:

«Η τεχνολογία πρόσδεσης, για παράδειγμα, επιτρέπει την εγκατάσταση σε νερά βάθους άνω των 100 μέτρων και ο σχεδιασμός του προσφέρει σταθερότητα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες στη θάλασσα».

Η δεξαμενή συναρμολόγησης προσέφερε επίσης υλικοτεχνική και οικονομική εξοικονόμηση, ενώ οι πλατφόρμες ρυμουλκήθηκαν χρησιμοποιώντας τυπικά ρυμουλκά.

Τέλος, η κοινοπραξία Windplus δήλωσε:

«Αυτά τα τεχνικά πλεονεκτήματα, μεταξύ άλλων, δείχνουν ξεκάθαρα ότι το μοντέλο του Windfloat Atlantic μπορεί να αναπαραχθεί και σε άλλες περιοχές που οι αντίξοες συνθήκες στο βυθό της θάλασσας ή το σημαντικό βάθος των υδάτων καθιστούν αυτόματα την παραδοσιακή τεχνολογία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μη επιλέξιμη».