Ενεργειακές κοινότητες: Κυρίαρχο το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου

Ενεργειακές κοινότητες: Κυρίαρχο το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου
Παρασκευή, 02/02/2024 - 06:49

Ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί άμεσα, ώστε να δοθεί ώθηση στις Ενεργειακές Κοινότητες, να ενεργοποιηθούν πόροι για τις Ενεργειακές Κοινότητες και να δούμε έργα Ενεργειακών Κοινοτήτων να κατασκευάζονται.

Δεν πάνε πολλές μέρες που οι οργανώσεις Electra Energy και η Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής – Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., με την υποστήριξη 14 ενεργειακών κοινοτήτων και φορέων, σε επιστολή τους προς την ΡΑΑΕΥ αναφέρουν τα προβλήματα που εμφανίζονται στην εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Όπως τόνιζαν «σε πολλές περιπτώσεις οι προμηθευτές ενέργειας, δρώντας μονομερώς, δεν εφαρμόζουν τις συμβάσεις εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν ήδη προβεί σε 134 έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, συνολικής ισχύος 65,7MW ανά την επικράτεια και έχουν λάβει όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή βρίσκονται σε λειτουργία ή είναι υπό κατασκευή».

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι φορέων της Δυτ. Μακεδονίας που συγκεντρώθηκαν πρόσφατα, στην Κοζάνη, για την «1η Συνάντηση για την προώθηση της Ενεργειακής Δημοκρατίας στην περιφέρειά μας» χαρακτήριζαν ως κυρίαρχο πρόβλημα εκείνο της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου. «Ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί άμεσα, ώστε να δοθεί ώθηση στις Ενεργειακές Κοινότητες, να ενεργοποιηθούν πόροι για τις Ενεργειακές Κοινότητες και να δούμε έργα Ενεργειακών Κοινοτήτων να κατασκευάζονται», σημείωσαν.

Στο κείμενο συμπερασμάτων υπογράμμισαν μεταξύ άλλων «ότι επιβάλλεται να τεθεί σε προτεραιότητα, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η στήριξη και προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ιδίως αυτών που στοχεύσουν σε έργα αυτοπαραγωγής για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της περιοχής μας. Πιστεύουμε παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές χρηματοδοτικό πλαίσιο που θα στηρίζει έργα αυτοπαραγωγής από Ενεργειακές Κοινότητες και θα αξιοποιεί πόρους από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αλλά και από Πόρους του Πράσινου Ταμείου για τη Δυτ. Μακεδονία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ