Πώς θα φτάνει το βιομεθάνιο… στα πρατήρια καυσίμων - Τι συζητά η αγορά

Πώς θα φτάνει το βιομεθάνιο… στα πρατήρια καυσίμων - Τι συζητά η αγορά
Παρασκευή, 01/12/2023 - 06:08

Στόχος είναι η Ελλάδα να παράγει 2,1 TW μέχρι το 2030 πράγμα δύσκολο δεδομένου, ότι μια εγκατάσταση βιομεθανίου χρειάζεται ένα έτος για να ολοκληρωθεί.

Το πρώτο βήμα μέχρι τη νομοθέτηση του ρυθμιστικού πλαισίου για το βιομεθάνιο το πρώτο εξάμηνο του 2024 έγινε, καθώς ξεκίνησε η κλειστή διαβούλευση την οποία είχε προαναγγείλει πριν λίγες ημέρες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου πάνω στο κείμενο που έχει εκπονήσει ομάδα του ΕΜΠ υπό τον καθηγητή Σωτήριο Καρέλλα.

Στόχος είναι η Ελλάδα να παράγει 2,1 TW μέχρι το 2030 πράγμα δύσκολο δεδομένου, ότι μια εγκατάσταση βιομεθανίου χρειάζεται ένα έτος για να ολοκληρωθεί. Το σημαντικότερο βέβαια ζήτημα είναι εκείνο της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς οι κτηνοτροφικές μονάδες από τις οποίες τροφοδοτούνται οι μονάδες είναι διάσπαρτες.

Στη διαβούλευση μεταξύ των αρμόδιων φορέων θα εξεταστεί το ζήτημα σε σχέση με τη μεταφορά του βιομεθανίο. Προτείνεται η έγχυσή του στο υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου ως CNG και ακόμα η μεταφορά του και η πώληση του σε πρατήρια καυσίμων. Παράλληλα, ενδιαφέρον ζήτημα αποτελεί εκείνο της λειτουργικής ενίσχυσης των μονάδων και όπως φαίνεται αυτό που θα ισχύσει θα είναι πολύ κοντά με το σύστημα που ισχύει για υπόλοιπες ΑΠΕ (ΦΟΣΕ, feed in premium). Σε ό,τι έχει να κάνει πάντως με την εγκατάσταση των μονάδων όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς οι μονάδες δεν μπορεί να είναι η μία δίπλα στην άλλη, ενώ εξίσου σημαντική είναι η εξασφάλιση της πρώτης ύλης.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα «το βιομεθάνιο μπορεί να έχει αξιόλογη συμπληρωματική επίδραση στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον. Για να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2030 και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη μιας καθαρής οικονομίας μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050, πρέπει να επιδιωχθούν παράλληλα πολλαπλές κλιματικές λύσεις. Επιπλέον, η παραγωγή βιομεθανίου σε συνδυασμό με τη μετατροπή του υπολείμματος σε λίπασμα, αποτελεί ολοκληρωμένη μέθοδο διαχείρισης βιολογικών αποβλήτων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αειφορίας. Η ανάπτυξη του βιομεθανίου τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, λόγω της καλύτερης ενεργειακής απόδοσης που επιτυγχάνεται με την καύση του για θέρμανση έναντι της μετατροπής του σε ηλεκτρική ενέργεια, όπου άλλωστε μπορούν να χρησιμοποιούνται και άλλες ΑΠΕ».

Στην υπόλοιπη Ευρώπη το βιομεθάνιο συναντά μεγάλη ανάπτυξη. Στη Δανία σύμφωνα με στοιχεία του 2021 το 24% του αερίου προέρχεται από βιομεθάνιο. Στη Γαλλία, στόχος είναι μέχρι το 2030 το 15% του αερίου να καλύπτεται από βιομεθνάνιο. Μόνο το 2022 στην Ευρώπη δημιουργήθηκαν 200 μονάδες. Στην Ελλάδα το 2022 υπήρχαν 75 μονάδες ισχύος 96,4MW. Σύμφωνα, με στοιχεία του European Biogas Association (EBA) το 2020 λειτουργούσαν 20.000 μονάδες βιοαερίου στην Ευρώπη.