Η Αλβανία θέλει να επιτύχει μερίδιο 54,4% των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας

Η Αλβανία θέλει να επιτύχει μερίδιο 54,4% των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας
Παρασκευή, 20/10/2023 - 05:41

Η Voltalia ολοκλήρωσε την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 140 MW στην περιοχή Karavasta.

Η γαλλική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Voltalia ολοκλήρωσε τον φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 140 MW στην περιοχή Karavasta, στη νοτιοδυτική Αλβανία, με την παράδοση ενέργειας να αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Όπως γνωστοποιείται με ενημερωτικό σημείωμα της πρεσβείας μας, σύμφωνα με δηλώσεις της Voltalia, η εγκατάσταση, η οποία εκτείνεται σε μια περιοχή 200 εκταρίων κοντά στην πόλη Fier, δύναται να παράγει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες κατανάλωσης 220.000 κατοίκων.

Επιπλέον σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει γνωστοποιήσει πως το 50% της παραγόμενης ενέργειας θα πωληθεί στον αλβανικό δημόσιο φορέα ενέργειας OSHEE, στο πλαίσιο συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διάρκειας 15 ετών, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια ιδιωτικών παρόχων μέσω μακροπρόθεσμων συμφωνιών.

Η συνολική επένδυση για το έργο Karavasta ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ (142 εκατ. δολάρια), με χρηματοδοτήσεις από την EBRD, την International Finance Corporation, την Intesa Sanpaolo Bank Albania, την Privredna Banka Zagreb και την Voltalia.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2020, η Voltalia εξασφάλισε 30ετές συμβόλαιο παραχώρησης με την αλβανική κυβέρνηση για το έργο και σχεδιάζει επίσης ένα φωτοβολταϊκό σταθμό συνολικής ισχύος 100 MW κοντά στο Δυρράχιο στην περιοχή Spitalla.

Η Αλβανία εξαρτάται σχεδόν 100% από υδροηλεκτρική ενέργεια καθώς δεν έχει ακόμα αιολικά πάρκα, ενώ η ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας είναι σχετικά αργή. Επιπρόσθετα, η χώρα εισάγει ενέργεια για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών ενέργειας, καθώς η παραγωγή της δεν επαρκεί. Στόχος της Αλβανίας είναι να επιτύχει μερίδιο 54,4% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030 και να καταστεί και χώρα-εξαγωγέας ενέργειας.