Αβεβαιότητα στην αγορά για τις μηδενικές τιμές με φόντο τις περικοπές

Αβεβαιότητα στην αγορά για τις μηδενικές τιμές με φόντο τις περικοπές
Δευτέρα, 03/07/2023 - 06:23

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην αγορά οι αρνητικές τιμές που παρατηρήθηκαν χθες για περίπου ένα εξάωρο τόσο στο χρηματιστήριο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος χθες διαμορφώθηκε στα 72 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Με τη χώρα μας βέβαια να αυξάνει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Βουλγαρία. Επιπλέον, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούσαν το 37% του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν προβληματισμό στην αγορά για δύο λόγους: ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός πως εμφανίζεται μια υπερπροσφορά ενέργειας, σε σχέση με την ζήτηση κάτι που όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να παρατηρηθεί ενόψει της συνέχειας και της ανάπτυξης νέων έργων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός με τις δρομολογημένες περικοπές των ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Μάιο εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση η υπουργική απόφαση για τους περιορισμούς έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ στο Ελληνικό Συστήμα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργεια. Η υπουργική απόφαση αφορά τόσο τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, όσο και τα αιολικά. Ειδικά για τα αιολικά προβλέπονται τα εξής:

zddd

Το πλάνο των περικοπών σχολιάστηκε την περασμένη βδομάδα και από στελέχη της ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζοντας πως οι περικοπές γίνονται επειδή σε γειτονικές χώρες υπάρχουν αρνητικές τιμές, οπότε ευνοούνται οι εισαγωγές αλλά χάνεται ο παραγόμενος πλούτος γιατί δεν υπάρχουν συστήματα αποθήκευσης. Η στοχαστικότητα των ΑΠΕ δηλαδή οι αυξομειώσεις στις αποδόσεις των αιολικών και των φωτοβολταϊκών είναι και ο λόγος που όπως επισημαίνουν αναλυτές το επόμενο στοίχημα είναι να γίνουν έργα αποθήκευσης ενέργειας.