Σε τροχιά ενεργειακής ανεξαρτησίας μέσω ανανεώσιμων πηγών 30 ευρωπαϊκά νησιά

Σε τροχιά ενεργειακής ανεξαρτησίας μέσω ανανεώσιμων πηγών 30 ευρωπαϊκά νησιά
Παρασκευή, 30/06/2023 - 06:40

Το Energy Island θα συγκεντρώσει την ενέργεια που παράγεται από κοντινά υπεράκτια αιολικά πάρκα και θα τη διανείμει στη Δανία και τις γειτονικές χώρες.

Η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 δίνει στην ενέργεια κεντρικό ρόλο, καθώς η ενέργεια ευθύνεται σήμερα για περισσότερο από το 75% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ. Στόχος σύμφωνα με αναλυτές είναι η ενεργειακή μετάβαση να είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς διαφορετικά δεν θα συμβεί καθόλου.

Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας και για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ιδίως σε τομείς που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα με τις υπάρχουσες λύσεις, όπως οι μεταφορές βαρέως τύπου και μεγάλες αποστάσεις. Το REPowerEU προβλέπει την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη του υδρογόνου με νέους και φιλόδοξους στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό τα βλέμματα στρέφονται στο ενεργειακό νησί που θα κατασκευαστεί από τη Δανία στη Βόρεια Θάλασσα. Το Ενεργειακό Νησί στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι το κλειδί για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι το 2033, το νησί θα έχει ως στόχο να έχει ισχύ 3 GW ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικού άνθρακα, που ισοδυναμεί με το ήμισυ περίπου της σημερινής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας. Μέχρι το 2040, ο αριθμός αυτός στοχεύει να αυξηθεί στα 10 GW - αρκετά για να τροφοδοτήσει 10 εκατομμύρια σπίτια στη Βόρεια Ευρώπη.

Λειτουργώντας ως κόμβος, το Energy Island θα συγκεντρώσει την ενέργεια που παράγεται από κοντινά υπεράκτια αιολικά πάρκα και θα τη διανείμει στη Δανία και τις γειτονικές χώρες. Το έργο θα είναι ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα υπεράκτια έργα υποδομής του είδους του. Η ανάπτυξη ηλεκτρικής υποδομής σε ένα τεχνητό νησί, τελικής ισχύος 10 GW, είναι ένα πολύπλοκο έργο. Πρόκληση από την άλλη αποτελεί η εύρεση νέων και αποτελεσματικών λύσεων για τη μεταφορά τεράστιων όγκων πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις σε πολλούς παραλήπτες σε διαφορετικές χώρες και με τη χαμηλότερη σχετική απώλεια ενέργειας.

Την ίδια ώρα μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου θα μπορούν τα ενδιαφερόμενα νησιά να υποβάλουν τις αιτήσεις για την παροχή τεχνικής υποστήριξης για τα επόμενα τρία χρόνια. Στόχος η επίτευξη πλήρους ενεργειακής ανεξαρτησίας μέσω 100% ανανεώσιμων πηγών έως το 2030. 30 νησιά στην Ε.Ε. θα επωφεληθούν από αυτή την κίνηση. Η γραμματεία της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» θα αναλάβει το ρόλο βοηθώντας τα νησιά της ΕΕ να σχεδιάσουν, να προετοιμάσουν και να εφαρμόσουν σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για τα ενεργειακά τους συστήματα. «Βασιζόμενη στην εμπειρία από την προηγούμενη τεχνική βοήθεια για τα νησιά, η γραμματεία θα επεκτείνει την τεχνική και οργανωτική υποστήριξη στα νησιά, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν ολοκληρωμένη καθοδήγηση καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.