IRENA: Εκσυγχρονισμός των «γερασμένων» υδροηλεκτρικών και 3.000 GW μέχρι το 2050

IRENA: Εκσυγχρονισμός των «γερασμένων» υδροηλεκτρικών και 3.000 GW μέχρι το 2050
Πέμπτη, 16/02/2023 - 06:43

Πάνω από το 50% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος υδροηλεκτρικής ενέργειας (περίπου 620 GW) είναι ηλικίας άνω των 30 ετών και περίπου το 25% (περίπου 275 GW) είναι άνω των 50 ετών.

Αρκετά πλούσια σε δεδομένα αλλά και σε συμπεράσματα είναι η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τίτλο: The changing role of hydropower: Challenges and opportunities, για τις προκλήσεις του συγκεκριμένου κλάδου.

Ο Διεθνής Οργανισμός διαπιστώνει πως παρά το γεγονός ότι είναι η πιο ώριμη τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη μεταβολή της ροής του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής, του γερασμένου στόλου και των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούν όλο και περισσότερο να λειτουργούν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με τρόπους που δεν είχαν αρχικά σχεδιαστεί. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν πρόσθετες επενδύσεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια

Η προχωρημένη ηλικία ενός μεγάλου μεριδίου του παγκόσμιου στόλου υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι πράγματι μια πιεστική πρόκληση. Ωστόσο, είναι επίσης η τέλεια ευκαιρία εκσυγχρονισμού χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, που μπορούν να αυξήσουν την απόδοση, την ευελιξία και τη βιωσιμότητα των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από το 50% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος υδροηλεκτρικής ενέργειας (περίπου 620 GW) είναι ηλικίας άνω των 30 ετών και περίπου το 25% (περίπου 275 GW) είναι άνω των 50 ετών.

Η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική έχουν πολύ παλαιότερους στόλους σε αντίθεση με την Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική, όπου τα περισσότερα από τα υδροηλεκτρικά περιουσιακά στοιχεία τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία 30 χρόνια. Ανάμεσα στις προκλήσεις η προσέλκυση χρηματοδότησης και η ανάγκη για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και δομές αγοράς που να ανταμείβουν κατάλληλα τις υπηρεσίες, εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί να προσφέρει η υδροηλεκτρική ενέργεια και που είναι όλο και πιο πολύτιμες, όπως οι υπηρεσίες εξισορρόπησης. Σε σχέση με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως εάν προχωρήσει η απανθρακοποίηση και εκπληρωθούν οι κλιματικοί στόχοι που περιγράφονται στη Συμφωνία του Παρισιού έως το 2050, η εγκατεστημένη ισχύς υδροηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να φτάσει περίπου τα 3.000 GW. Να σημειωθεί πως το διάστημα 2000-2021 η υδροηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά περισσότερο από 75%, φτάνοντας σε εγκατεστημένη ισχύ τα 1.230 GW.