Γιατί είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών τα μικρά υδροηλεκτρικά

Γιατί είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών τα μικρά υδροηλεκτρικά
Πέμπτη, 04/04/2024 - 08:26

Η κακοκαιρία στη Θεσσαλία πριν μερικούς μήνες ανέδειξε την ανάγκη για περισσότερα φράγματα αλλά και τη δημιουργία υδροηλεκτρικών έργων. Η χώρα μας σε ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει εκμεταλλευτεί το δυναμικό που υπάρχει. Μια σειρά από λόγοι, όπως η καθυστέρηση στην αδειοδότηση κρατούν πίσω αυτά τα έργα.

Αυτή τη στιγμή, με άδεια λειτουργίας είναι 131 μικρά υδροηλεκτρικά έργα ισχύος 250,6MW, ενώ με άδεια εγκατάστασης 48, ισχύος 111,3MW.

Κατά η διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) στα πλαίσια της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Verde.tec / Τεχνολογίες Περιβάλλοντος ο κ. Διονύσιος Παπαχρήστου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Ειδ. Επιστήμονας και διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνίας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ανέφερε πως «σήμερα κατασκευάζονται δίκτυα μεταφοράς και διαχείρισης νερού, πάσης φύσεως, συνήθως με υψηλό κόστος λειτουργίας. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων επιβάλει τον συνδυασμό των χρήσεων των δικτύων αυτών. Η αξιοποίηση της υφιστάμενης υδραυλικής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα είναι ένα αποτελεσματικό βήμα προς όφελος των καταναλωτών με την οποία επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών.Τα μικρά υδροηλεκτρικά, από τη φύση τους, μπορούν να συνυπάρξουν με όλες τις άλλες χρήσεις νερού, χωρίς να δημιουργούν καμιά απολύτως αλλοίωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Σημείωσε ακόμα πως «σκοπός είναι η βέλτιστη εκμετάλλευση της υφιστάμενης υποδομής και η αξιοποίηση του υδάτινου υδροδυναμικού. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ΜΥΗΕ στις διατάξεις διάχυσης που υπάρχουν στις εξόδους των σηράγγων, σε ειδικά σημεία των υδαταγωγών, σε φρεάτια εκτόνωσης, σε βαλβίδες διάχυσης, σε διατάξεις καθαρισμού, κλπ.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί στόχοι της εγκατάστασης ενός μικρού υδροηλεκτρικού εργου στο κατάλληλο σημείο ενός υδρευτικού δικτύου είναι τελείως διαφορετικοί από τους αντίστοιχους ενός έργου “κατά το ρου του ποταμού”, ή ενός μικρού υδροηλεκτρικού με ταμιευτήρα. Ο στόχος είναι η παραγωγή ενέργειας με την εγκατάσταση ΜΥΗΕ αντί να αφήνεται η διαθέσιμη υδραυλική ενέργεια να καταστρέφεται σε συμβατικές εγκαταστάσεις ρύθμισης».