Η GE παράγει το μεγαλύτερο ανακυκλώσιμο πτερύγιο ανεμογεννητριών στον κόσμο

Η GE παράγει το μεγαλύτερο ανακυκλώσιμο πτερύγιο ανεμογεννητριών στον κόσμο
Τρίτη, 22/03/2022 - 12:07

Το πρόγραμμα Zero Waste Blade Research (ZEBRA) και ο…κολοσσός των 62 μέτρων

Ο αμερικανικός κολοσσός της General Electric, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει το μέλλον της βιώσιμης ενέργειας, παρουσίασε πρόσφατα το μεγαλύτερο ανακυκλώσιμο πτερύγιο ανεμογεννήτριας στον κόσμο.

Μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της εταιρείας έχει κατασκευάσει τη μεγαλύτερη θερμοπλαστική λεπίδα στον κόσμο, σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να απαντήσει στο δύσκολο μέχρι σήμερα πρόβλημα της ανακύκλωσης αυτών των μερών των ανεμογεννητριών. Γιατί μπορεί η αιολική ενέργεια να αποτελεί σημαντικό πυλώνα στη μετάβαση προς ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εδώ περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τα θερμοσκληρυνόμενα σύνθετα υλικά (thermoset composites) με τα οποία παράγονται τα σημερινά πτερύγια του στροβίλου δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αναδεικνύει ότι θα υπάρχουν 43 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων λεπίδων σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050. Το έργο Zero Waste Blade Research (ZEBRA) εργάζεται ακριβώς πάνω σε πιο βιώσιμα υλικά με τη μορφή θερμοπλαστικών σύνθετων υλικών.

Η πρωτότυπη λεπίδα 62 μέτρων (203 πόδια) είναι κατασκευασμένη με ρητίνη Elium από την εταιρεία υλικών Arkema, η οποία είναι ένα θερμοπλαστικό υλικό ενισχυμένο με ίνες γυαλιού. Όχι μόνο το υλικό είναι 100 τοις εκατό ανακυκλώσιμο, αλλά λέγεται ότι προσφέρει παρόμοιο επίπεδο απόδοσης με τις θερμοσκληρυνόμενες ρητίνες που προτιμώνται σήμερα για το χαμηλό βάρος και την ανθεκτικότητά τους.

Μέσω μιας μεθόδου χημικής ανακύκλωσης, το υλικό μπορεί να αποπολυμεριστεί και να μετατραπεί σε μια νέα παρθένα ρητίνη για επαναχρησιμοποίηση, λειτουργώντας ως απόδειξη της κυκλικής οικονομίας για τον τομέα της αιολικής ενέργειας. Πριν συμβεί αυτό, τις επόμενες εβδομάδες η LM Wind Power θα ξεκινήσει δομικές δοκιμές πλήρους κλίμακας για να επαληθεύσει την απόδοση της λεπίδας. Στη συνέχεια, θα επαληθεύσει αυτές τις προηγμένες μεθόδους ανακύκλωσης αργότερα μέσα στο έτος, ενώ θα εργαστεί επίσης για τρόπους ανακύκλωσης των απορριμμάτων παραγωγής.

«Με αυτό το έργο αντιμετωπίζουμε δύο κρίσιμες βιομηχανικές προκλήσεις», δήλωσε ο John Korsgaard, Senior Director, Engineering Excellence, της LM Wind Power. «Από τη μία πλευρά, προχωράμε στο όραμά μας για το Zero Waste Blades αποτρέποντας και ανακυκλώνοντας τα απόβλητα παραγωγής. Από την άλλη, μεταφέρουμε την ανακύκλωση των λεπίδων σε ένα νέο επίπεδο: το θερμοπλαστικό σύνθετο υλικό στο τέλος της ζωής του έχει υψηλή αξία από μόνο του και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε άλλες βιομηχανίες ως ενώσεις υλικών, αλλά μπορεί επίσης να αποπολυμεριστεί και η ρητίνη να επαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέων λεπίδων».

neymoney.gr