Οι δυο υπουργικές αποφάσεις για το νέο καθεστώς διαγωνισμών ΑΠΕ

Οι δυο υπουργικές αποφάσεις για το νέο καθεστώς διαγωνισμών ΑΠΕ
Τετάρτη, 22/12/2021 - 20:49

Με νέο καθεστώς στήριξης αναμένεται να προχωρήσουν το 2022 όλοι οι διαγωνισμοί ΑΠΕ. Ήδη στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κατατεθεί πρώτη σχετική υπουργική απόφαση τις επόμενες μέρες ενώ μέσα στις πρώτες μέρες του 2022 αναμένεται να δημοσιευτεί και η δεύτερη σχετική απόφαση.

Η πρώτη απόφαση θα προσδιορίζει μεταξύ άλλων τις επιμέρους ανταγωνιστικές διαδικασίες που θα συμμετέχουν τα υποψήφια φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, ανάλογα με την ισχύ τους. Επίσης, θα καθορίζει ότι οι υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ θα συνεχίσουν να κατακυρώνουν Τιμές Αναφοράς εκτός διαγωνισμών, προσδιορίζοντας και το όριο συνολικής ισχύος για κάθε μία που, αν επιτευχθεί, τότε το επόμενο «κύμα» μονάδων θα κατακυρώσει ταρίφες μέσω διαγωνισμών.

Η δεύτερη Απόφαση θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα την συνολική ισχύ που θα δημοπρατείται κάθε έτος, και τον αριθμό των δημοπρασιών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης των διαγωνισμών. Παράλληλα, θα καθορίζει σημαντικές παραμέτρους για τη διεξαγωγή των δημοπρασιών, όπως την τιμή εκκίνησης, το ελάχιστο ποσοστό ανταγωνισμού, αλλά και τον βαθμό αδειοδοτικής «ωριμότητας» των έργων, για να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία.