Ενδιαφέρον για πλωτά αιολικά στην Ελλάδα από Νορβηγούς

Ενδιαφέρον για πλωτά αιολικά στην Ελλάδα από Νορβηγούς
Τρίτη, 14/12/2021 - 10:27

Κοινές επενδύσεις με ελληνικές εταιρείες επιδιώκουν οι πρωτοπόροι του κλάδου

Το ισχυρό μήνυμα του Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ως βασικoύ πυλώνα για την ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης, μετέφερε στους Νορβηγούς επενδυτές που βρέθηκαν στην Αθήνα το διήμερο 6-7 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξης Πατέλης, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του εθνικού cluster Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC), στην πρεσβεία της Νορβηγίας, παρουσία και του πρέσβη στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen. Οι εκπρόσωποι της πρωτοπόρου νορβηγικής βιομηχανίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν στην Αθήνα και το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών για συνεργασία για κοινές επενδύσεις πλωτών αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και να ενημερωθούν από τη γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου για το θεσμικό πλαίσιο που ολοκληρώνεται.

Η Ελλάδα έχει θέσει στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 GW έως το 2030, έργα που θα προχωρήσουν μέσα από συμπράξεις ελληνικών και ξένων εταιρειών, όπως γίνεται διεθνώς και θα κινητοποιήσουν επενδύσεις και σε άλλους βιομηχανικούς τομείς. Οι Νορβηγοί του cluster NOWC, που εκπροσωπεί 328 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ο κολοσσός Equinor (μετεξέλιξη της πετρελαϊκής Statoil), οι οποίοι καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά των υπεράκτιων αιολικών, βλέπουν στην Ελλάδα στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Το ενδιαφέρον τους, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του cluster στην «Κ», δεν περιορίζεται στην κατασκευή πάρκων αλλά μέσω συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες να θέσουν τις βάσεις για μια πλήρη εκβιομηχάνιση του κλάδου, δημιουργώντας υψηλή προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Η δημιουργία ενός logistic hub στην Αττική, που θα παρέχει τεχνική υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των πάρκων, σύμφωνα με τους Νορβηγούς, θα λειτουργήσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Ανέφεραν μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα χώρων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τέτοια, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το εργοστάσιο της Sovel στον Αλμυρό της Μαγνησίας, που διαθέτει επίσης λιμενικές εγκαταστάσεις.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της υπεράκτιας νορβηγικής βιομηχανίας για την εξέλιξη του κόστους παραγόμενης ενέργειας των πλωτών αιολικών, τεχνολογία που προσφέρεται για τις ελληνικές θάλασσες, τα βάθη των οποίων δεν ευνοούν έργα σταθερού πυθμένα. Σήμερα, το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOΕ) στο πλωτό αιολικό πάρκο Hywind Tampen (88 MW) που θα λειτουργήσει το 2022 είναι στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το 2025 το κόστος αυτό για έργα ισχύος 500 MW, θα πέσει στα 50 ευρώ και για έργα ισχύος 600 MW στα 40 ευρώ. Οι τιμές αυτές καθιστούν ιδιαίτερα συμφέρον το εθνικό πλάνο για ισχύ από πλωτά αιολικά της τάξεως των 2 GW έως το 2030, με τα πρώτα έργα να ξεκινούν μέσα στο 2026. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ελληνικές θάλασσες «σηκώνουν» τέσσερα με πέντε έργα ισχύος 500-600 MW το καθένα.

Ελληνικές εταιρείες που παραβρέθηκαν στη συνάντηση (ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, όμιλος Κοπελούζου, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Intrakat, Ελλάκτωρ, ΕΝΤΕΚΑ, Eunice, Jasper Wind, RF Energy και Resinvest) και οι οποίες καταρτίζουν τα δικά τους σχέδια για τη νέα αγορά των πλωτών αιολικών, άκουσαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση του νορβηγικού cluster. Η νορβηγική βιομηχανία προσβλέπει σε συμπράξεις που θα αξιοποιήσουν αφενός τη δική της σημαντική εμπειρία στα υπεράκτια και των ελληνικών στα χερσαία αιολικά και αναμένει σήματα από τους Ελληνες επενδυτές για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα μέσα από «be to be» συναντήσεις. Κρίσιμη παράμετρος για τους επενδυτές είναι το θεσμικό πλαίσιο και όπως τονίζουν «δεν έχει τόση σημασία το πότε θα βγει, αλλά να θέτει σαφείς κανόνες και να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Χρύσα Λιάγγου / kathimerini.gr