ΔΕΗ: Νέα μονάδα €80 εκατ. στην Πτολεμαΐδα για την τηλεθέρμανση

ΔΕΗ: Νέα μονάδα €80 εκατ. στην Πτολεμαΐδα για την τηλεθέρμανση
Τρίτη, 14/12/2021 - 15:11

Με καύσιμο φυσικό αέριο που θα λειτουργήσει το 2023

To δίχτυ των τηλεθερμάνσεων συγκροτεί η ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές προκηρύσσοντας ένα νέο διαγωνισμό αξίας 80 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο. 

Η μονάδα, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2023 θα εγκατασταθεί στις κλειστές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς και θα είναι παραγόμενης θερμικής ισχύος μεγαλύτερης των 65 MWth υπό μορφή θερμού νερού για δίκτυο τηλεθέρμανσης. Οι σχετικές προσφορές για το διαγωνισμό από τους ενδιαφερόμενους είναι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου (30/12/2021).

Σύμφωνα με την απόφαση η νέα μονάδα θα αποζημιώνεται για την ηλεκτρική της παραγωγή με συγκεκριμένη τιμή (feed in tariff).

Με βάση τα χαρακτηριστικά του έργου, το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλίζει εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 10% και βαθμό απόδοσης τουλάχιστον 75%.

Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως ΣΗΘΥΑ για τη θερμαντική περίοδο του έτους ενώ τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου θα λειτουργεί ως κατανεμόμενη μονάδα στο δίκτυο.

Η νέα μονάδα θα λειτουργεί με φυσικό αέριο ενώ η επιλογή του εξοπλισμού των μηχανών εσωτερικής καύσης θα είναι τέτοια ώστε να μπορεί να δεχθεί στο μίγμα του φυσικού αερίου και υδρογόνο (hydrogen ready) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε όγκο, δίχως υποβάθμιση των επιδόσεων των μηχανών (βαθμός απόδοσης, παραγόμενη ισχύς).

Για το έργο προβλέπεται η εγκατάσταση σταθμού μείωσης και ρύθμισης πίεσης του φυσικού αερίου. Το αέριο για το ΣΗΘΥΑ θα τροφοδοτείται μέσω αγωγού υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ γι΄ αυτό και απαιτείται σταθμός μείωσης της πίεσης αλλά και ρύθμισης τόσο της πίεσης όσο και της παροχής για τη λειτουργία του ΣΗΘΥΑ.

Για την εγκατάσταση του συστήματος ΣΗΘΥΑ (τουλάχιστον 65 MWth) απαιτούνται μηχανές εσωτερικής καύσης, εναλλάκτες καυσαερίων, συστήματα ψύξης ελαίου, εξοπλισμός αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καμινάδες κλπ.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει και σύμβαση συντήρησης για 40.800 ώρες λειτουργίας ή 8 έτη με δυνατότητα προαίρεσης για χρονική επέκταση για άλλες 35.700 ή 7 έτη.

Η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ, θα καλύψει τις ανάγκες των τηλεθερμάνσεων στις τρεις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Αμύνταιο). Το σχέδιο προβλέπει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των τριών ενεργειακών δήμων της χώρας θα συνενωθούν σε μια διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας».

Στόχος είναι η διασύνδεση μέσω αγωγών μεταφοράς θερμικής ενέργειας, των δύο σημείων παραγωγής (Καρδιά και Πτολεμαϊδα V) με όλα τα σημεία κατανάλωσης.

Στην Καρδιά εκτός από την μονάδα ΣΗΘΥΑ θα κατασκευαστούν και λέβητες φυσικού αερίου ενώ ήδη λειτουργούν δύο νέοι ηλεκτρολέβητες των 40 MW ο καθένας.

Η έναρξη λειτουργία τους τον Οκτώβριο συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κατόπιν αυτών και μετά από συμφωνία με τον Δήμο Εορδαίας, το ΥΠΕΝ εξασφάλισε πόρους 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιδοτήσει την τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα έως τα τέλη του έτους με προοπτική επέκτασης έως το τέλος της περιόδου τηλεθέρμανσης.

Χαρακτηριστικό της επιβάρυνσης του κόστους της τηλεθέρμανσης είναι ότι, όταν λειτουργούσε ο ΑΗΣ Καρδιάς το κόστος έφτανε περίπου τα 6 με 6,5 εκατ. ευρώ ανά έτος ενώ είχε υπολογιστεί ότι με τους ηλεκτρολέβητες (και την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα) θα αυξανόταν στα 30 με 32 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Όσον αφορά στην κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας με την νέα μονάδα “Πτολεμαΐδα 5” της ΔΕΗ, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 13.5 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ειδικά για την πόλη της Φλώρινας που δεν διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο τηλεθέρμανσης, καθώς το έργο είχε ανατεθεί στο παρελθόν στον όμιλο Καλογρίτσα αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022 τα έργα για την υλοποίηση δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

Μαριάννα Τζάννε / newmoney.gr