Έγκριση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Thor από τον Οργανισμός Ενέργειας της Δανίας

Έγκριση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Thor από τον Οργανισμός Ενέργειας της Δανίας
Τρίτη, 01/06/2021 - 14:11

Ο Οργανισμός Ενέργειας της Δανίας (DEA) ενέκρινε το σχέδιο για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor.

Ο Οργανισμός δημοσίευσε επίσης τα όρια της τοποθεσίας στην ειδική τοποθεσία δυτικά του Thorsminde της Δανίας, περιορίζοντας την τοποθεσία για το αιολικό πάρκο από 440 km2 σε 286 km2 ως αποτέλεσμα των ερευνών.

Η απόφαση έγκρισης της ζώνης βασίζεται σε ΣΠΕ του έργου και σε δημόσια διαβούλευση.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης την άνοιξη του 2020 το κοινό συμμετείχε στον καθορισμό του περιεχομένου και του επιπέδου λεπτομέρειας της περιβαλλοντικής εκτίμησης.Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης περιλαμβάνονται επίσης στη συνολική αξιολόγηση.

Η δήλωση, η οποία συνοψίζει τον τρόπο με τον οποίο έχουν ενσωματωθεί οι περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, αποτελεί το πρώτο βήμα στην περιβαλλοντική έγκριση του Thor Offshore Wind Farm και θέτει, σε στρατηγικό επίπεδο, το πλαίσιο για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου στη θάλασσα.

Η ΕΠΕ με δημόσιες διαβουλεύσεις πρέπει να πραγματοποιείται από τον μελλοντικό ιδιοκτήτη παραχώρησης και, μαζί με τη σχετική άδεια κατασκευής, θα αποτελέσει το τελικό βήμα στη συνολική περιβαλλοντική έγκριση της Thor.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας, καθώς και η έρευνα ιστότοπου και άλλες εκτιμήσεις οδήγησαν στη μείωση του ιστότοπου για τον Thor. Η διαδικασία περιορισμού του ιστότοπου έλαβε υπόψη έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών επιπτώσεων, των σωρευτικών οπτικών πτυχών, των πτηνών, των πέτρινων υφάλων, των πρώτων υλών, του αλιευτικού ενδιαφέροντος και της ασφάλειας της πλοήγησης.

Παράλληλα με την περιβαλλοντική εκτίμηση του Σχεδίου Thor με τον Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας ως Αρχή, διενεργήθηκε Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης χερσαίας εγκατάστασης, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Ιουνίου 2021. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να οδηγήσει σε άδεια ΕΠΕ για το χερσαίο έργο που θα εκδοθεί από τη Δανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος τον Αύγουστο του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ