Bloomberg: Η συνεχής μείωση του κόστους ηλιακής ενέργειας εδώ και μία δεκαετία ανατρέπεται

Bloomberg: Η συνεχής μείωση του κόστους ηλιακής ενέργειας εδώ και μία δεκαετία ανατρέπεται
Δευτέρα, 24/05/2021 - 17:00

Το ταχέως μειωμένο κόστος της ηλιακή ενέργειας, που την καθιστά την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας, δέχτηκε χτύπημα.

Οι τιμές των ηλιακών μονάδων έχουν αυξηθεί κατά 18% από την αρχή του έτους, αφού υποχώρησαν κατά 90% την προηγούμενη δεκαετία. Η αντιστροφή, που τροφοδοτείται από το τετραπλασιασμό του κόστους των βασικών πρώτων υλών πολυπυριτίου, απειλεί να καθυστερήσει τα έργα και να επιβραδύνει την απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας, καθώς αρκετές μεγάλες κυβερνήσεις ρίχνουν τελικά το βάρος τους σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή.

«Η διατάραξη της ηλιακής ενέργειας δεν έχει υπάρξη σε τόσο άσχημη κατάσταση εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», δήλωσε η Jenny Chase, επικεφαλής αναλυτρια της ηλιακής ενέργειας με την ερευνητική ομάδα BloombergNEF.

«Οι προγραμματιστές και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να αναμένουν ότι η ηλιακή ενέργεια θα γίνει πιο φθηνή σύντομα».

Μάλιστα, το BNEF μείωσε ελαφρώς την πρόβλεψή της για ηλιακή συσσώρευση φέτος σε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη την αύξηση των τιμών των υλικών, συμπεριλαμβανομένου του πολυπυριτίου.

Οι υψηλότερες τιμές επηρεάζουν τη ζήτηση και ενδέχεται να καθυστερήσουν ορισμένα έργα μεγάλης κλίμακας, δήλωσε ο κατασκευαστής πάνελ Canadian Solar Inc. την Πέμπτη. Στην Ινδία, ενδέχεται να επηρεαστούν περίπου 10 GW έργων, που ισοδυναμούν με περισσότερο από το ένα τέταρτο της τρέχουσας ισχύος της χώρας, ανέφερε ο Mint, επικαλούμενος ανώνυμους προγραμματιστές. Τα έργα μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αναβληθούν, ανέφεραν οι αναλυτές της Cowen & Co.

Τα έργα που δεν έχουν υπογράψει συμφωνίες τιμών με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενδέχεται να καθυστερήσουν εκτός εάν ο πελάτης είναι διατεθειμένος να πληρώσει υψηλότερο ποσοστό για την ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την Xiaojing Sun, της Wood Mackenzie Ltd.

Για την ηλιακή βιομηχανία, ο συγχρονισμός δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος. Η ανανεώσιμη ενέργεια έχει επιτέλους πρωταθλητή στον Λευκό Οίκο και φιλόδοξοι κλιματικοί έχουν ανακοινωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία.

Στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκεται το πολυπυρίτιο, μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη μορφή πυριτίου, ένα από τα πιο άφθονα υλικά στη Γη που βρίσκεται συνήθως στην αμμουδιά. Καθώς η ηλιακή βιομηχανία ετοιμάζεται να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για μονάδες, οι κατασκευαστές πολυπυριτίου δεν μπορούν να συνεχίσουν. Οι τιμές για το καθαρισμένο μεταλλοειδές έφτασαν τα 25,88 $ το κιλό, από 6,19 $ λιγότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την PVInsights.

Οι τιμές της πολυπυριτίου αναμένεται να παραμείνουν υψηλές έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με τους αναλυτές της Roth Capital Partners. Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο πολυπυρίτιο. Ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζει «προκλήσεις κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα ανάντη», δήλωσε ο κατασκευαστής του πίνακα Maxeon Solar Technologies Ltd. τον Απρίλιο.

Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι κατασκευασμένοι από άμμο που θερμαίνεται και καθαρίζεται σε πλινθώματα υπεραγωγού πολυπυριτίου που τεμαχίζονται σε γκοφρέτες με λεπτό ξυράφι, συνδέονται με κυψέλες και στη συνέχεια συναρμολογούνται στα πάνελ που τοποθετούνται σε στέγες και καλύπτουν τεράστια χωράφια.

Οι τιμές για χάλυβα, αλουμίνιο και χαλκό είναι επίσης αυξημένες, όπως και τα έξοδα μεταφοράς. Ο προμηθευτής Solar-microinverter, Enphase Energy Inc., δήλωσε ότι αναμένει ότι οι όγκοι αποστολής του θα περιοριστούν από τη διαθεσιμότητα των ημιαγωγών.

«Η μείωση του πολυπυριτίου, είναι πολύ οδυνηρή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Καναδικού Solar, Xiong Haibo, σε συνέδριο στην Κίνα, σύμφωνα με τη δημοσίευση της Solarbe. "Προς το παρόν, καμία από τις εταιρείες δεν είναι κερδοφόρα και όλες μειώνουν την παραγωγή».

Ωστόσο, το κενό στη μακροπρόθεσμη πτωτική τάση του κόστους αντισταθμίζεται εν μέρει από τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης των ηλιακών συλλεκτών, δήλωσε ο Nitin Apte, διευθύνων σύμβουλος της Vena Energy Pte. . Η εταιρεία δεν σχεδιάζει καθυστερήσεις φέτος στα ηλιακά της έργα σε όλη την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Αυστραλία και την Ινδία.

Μακροπρόθεσμα, οι ελλείψεις προωθούν την κατασκευή νέων εργοστασίων πολυπυριτίου, συμπεριλαμβανομένης μιας ανακοίνωσης αυτό το μήνα για το την μεγαλύτερη εγκατάσταση στον κόσμο, στην Κίνα.

Πηγή: Bloomberg