Η Lightsource BP αποκτά 156MW ηλιακών έργων στην Ιταλία

Η Lightsource BP αποκτά 156MW ηλιακών έργων στην Ιταλία
Δευτέρα, 10/05/2021 - 16:58

Η Lightsource BP απέκτησε τρία ηλιακά έργα κλίμακας χρησιμότητας συνολικού ύψους 156MW στην Ιταλία σε συμφωνία με την εταιρεία Horizon και πρόκειται για δύο έργα στη Σικελία και ένα στην Απουλία.

Σχετικά με τα έργα στη Σικελία, αυτά είναι το Canicatti 40,9MW και το Torre di Mastro 58,2Mwτα οποία βρίσκονται στην επαρχία του Αγκριτζέντο. Στην Απουλία το έργο που αποκτήθηκε είναι το Manfredonia 57,4MW, το οποίο θα αναπτυχθεί ως εγκατάσταση «agri-PV» η οποία συμπυκνώνει τη γεωργία με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα τρία έργα αναμένεται να είναι έτοιμα προς κατασκευή το 2022.

Η εμπειρογνωμοσύνη της Horizon Firm ήταν «καθοριστική για τον εντοπισμό και την επιλογή τοποθεσιών ηλιακών έργων που μπορούν να αναπτυχθούν υπεύθυνα για την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και τη συνέχιση των γεωργικών πρακτικών», δήλωσε η Lightsource BP.

Στην Απουλία, ολόκληρη η έκταση του ηλιακού έργου Manfredonia θα προσφέρει τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία διαφοροποιημένου εισοδήματος για τις τοπικές αγροτικές επιχειρήσεις, ανέφερε η Lightsource BP.

Αρχικά, εντός των πέντε πρώτων χρόνων θα ενισχυθούν τα ενδιαιτήματα επικονιαστών και η καλλιέργεια μελισσών. Μακροπρόθεσμα, προβλέπεται ότι θα φυτευτούν 3700 ελαιόδεντρα γύρω από το όριο της περιοχής για συγκομιδή και άλλες τοπικές οικονομικές ευκαιρίες.

Η Lightsource BP θα συνεργαστεί στενά με τις ομάδες και τα μέλη της αγροτικής κοινότητας για να δημιουργήσει αυτά τα πρόσθετα χαρακτηριστικά του ηλιακού έργου με την πάροδο του χρόνου.

Η Lightsource BP σκοπεύει να επενδύσει 105 εκατομμύρια ευρώ τοπικά μέσω αυτών των έργων, η οποία περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια τοπικών υπηρεσιών και τη δημιουργία 1300 πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα των κατασκευών, της διαχείρισης γης, των γεωργικών δραστηριοτήτων και της μηχανικής.

Ο επικεφαλής της BP Lightsource Italy, Giovanni Mascari, δήλωσε: «Αποκτήσαμε αυτό το χαρτοφυλάκιο από την εταιρεία Horizon επειδή αυτά τα έργα έχουν σχεδιαστεί με ευαισθησία γύρω από τοπικές οικολογικές και πολιτιστικές αξίες.

«Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την καλή δουλειά για να δείξουμε ότι τα ηλιακά έργα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την τοπική οικονομική ανάπτυξη και επιτρέπουν τη διαφοροποίηση των εσόδων για τον γεωργικό τομέα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τις τοπικές αρχές και τους ειδικούς της γεωργίας για να καθορίσουμε περαιτέρω τα σχέδιά μας για αυτά τα έργα».

Οι Christian Chiaruzzi και Agostino Costantino, συνεργάτες και διευθυντές της Horizon Firm, πρόσθεσαν:

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η οποία ενσωματώνει τη γεωργία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη των κοινών στόχων της οικολογικής μετάβασης και της απαλλαγής από τον άνθρακα.

Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης συνάψει συμφωνία αποκλειστικότητας, όπου η Lightsource BP θα αποκτήσει επιπλέον 130MW ηλιακών έργων, με σκοπό την ολοκλήρωση της συναλλαγής τους επόμενους μήνες. Στην περίπτωση των 130MW έργων, οι εταιρείες θα διερευνήσουν επίσης τα οφέλη από την προσθήκη αποθήκευσης ενέργειας.

Η συνεργασία με την εταιρεία Horizon Firm φέρνει τον ιταλικό αγωγό ηλιακής ανάπτυξης της Lightsource BP σε περισσότερα από 1,5GW.