Acciona: Ξεκινά την κατασκευή αιολικού πάρκου 48MW στην Ισπανία

Acciona: Ξεκινά την κατασκευή αιολικού πάρκου 48MW στην Ισπανία
Δευτέρα, 10/05/2021 - 16:16

Η Acciona ξεκίνησε κατασκευαστικά έργα για το αιολικό πάρκο Celada Fusión 48MW στην περιοχή Valles del Cerrato της Ισπανίας.

Το έργο το οποίο απαιτεί επένδυση άνω των 45 εκατ. ευρώ και θα αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αναφέρεται ότι το αιολικό πάρκο περιλαμβάνει 10 ανεμογεννήτριες Nordex 149 που θα εγκατασταθούν σε πυλώνες χάλυβα ύψους 125 μέτρων.

Οι αμεμογεννήτριες, οι οποίες αποτελούν ορισμένες από τις ισχυρότερες μονάδες που αναπτύχθηκαν για την χερσαία αιολική ενέργεια, είναι οι πρώτες αυτής της σειράς που εγκαθίστανται στην Ισπανία και κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Nordex στο Vall d'Uixó της Βαλένθια.

Σημειώνεται ότι το έργο Celada Fusión βρίσκεται στους ισπανικούς δήμους Baltanás, Herrera de Valdecañas και Hornillos del Cerrato στην Palencia.

Αυτή η νέα εγκατάσταση βρίσκεται πολύ κοντά στα αιολικά πάρκα Celada I 34MW και Celada V 26MW, τα οποία λειτουργεί επίσης η Acciona στην περιοχή.

Δεδομένης αυτής της εγγύτητας με τα άλλα αιολικά πάρκα, η Acciona μπορεί να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής πρόσβασης και διασύνδεσης που αναπτύχθηκε προηγουμένως στην περιοχή.

Η ετήσια παραγωγή στο Celada Fusión εκτιμάται σε 136.000MWh καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως, γεγονός που θα συμβάλει στην αποανθρακοποίηση του ισπανικού μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας και θα αποφύγει την εκπομπή 60.000 τόνων CO2 ετησίως.

Το αιολικό πάρκο θα αντισταθμίσει την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του (συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής όλου του εξοπλισμού, της εξόρυξης πρώτων υλών) σε λιγότερο από εννέα μήνες. Παράλληλα με τα κατασκευαστικά έργα του αιολικού πάρκου, η Acciona θα εφαρμόσει πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής και κοινωνικής βελτίωσης, όπως συμβαίνει με όλα τα ανανεώσιμα έργα της.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης κοινωνικών επιπτώσεων, η εταιρεία διεξάγει κοινωνικές μελέτες για να καθορίσει τα επερχόμενα μέτρα που θα λάβει για να βοηθήσει στην ανάπτυξη στις γύρω κοινότητες του αιολικού πάρκου.

Η Acciona δήλωσε ότι έχει προσαρμόσει την ακριβή τοποθεσία των ανεμογεννητριών του αγροκτήματος προκειμένου να προστατεύσει την άγρια ​​φύση και το οικοσύστημα γύρω από την εγκατάσταση, καθώς και να διατηρήσει την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής, μειώνοντας παράλληλα κάθε οπτική επίδραση στο τοπίο.

Επίσης, το έργο προβλέπει περιβαλλοντικά μέτρα που στοχεύουν κυρίως στην αναδάσωση και σε πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της φωλιάς και της αναπαραγωγής ειδών πανίδας.

Η Celada Fusión συμμετέχει σε ένα από τα έργα καινοτομίας της Acciona Energy. Η κατασκευή των προσβάσεων που οδηγούν στην εγκατάσταση θα εκτελεστεί από ένα πιλοτικό έργο που θα αντικαταστήσει τα υλικά λατομείων με στάχτη από το εργοστάσιο βιομάζας της Acciona στην Briviesca.

Η επαναχρησιμοποίηση τέφρας βιομάζας επιτρέπει στην εταιρεία να ανακυκλώνει τα απόβλητά της, να προωθεί την κυκλική οικονομία και να μειώνει τις εκπομπές CO2 που παράγονται από τη διαδικασία κατασκευής.

Το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων που καταγράφηκε στο τμήμα Ενέργειας της Acciona υπερβαίνει το 93% παγκοσμίως και ανέρχεται στο 96,5% στις δραστηριότητές του στην Ισπανία.