Enel: Εγκαθιστά 90 MW αιολικής ενέργειας στη Ρωσία

Enel: Εγκαθιστά 90 MW αιολικής ενέργειας στη Ρωσία
Τετάρτη, 05/05/2021 - 15:45

Η Enel Russia έχει αποκτήσει τα εμπορικά δικαιώματα για τη λειτουργία του πρώτου αιολικού πάρκου της στη Ρωσία, το έργο Azovskaya WPP των 90 MW το οποίο θα βρίσκεται στο Azov, στην περιοχή του Ροστόφ.

Ο διαχειριστής του εμπορικού συστήματος παραχώρησε την ειδοποίηση που επιτρέπει την πώληση αιολικής ενέργειας στη ρωσική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Μαΐου 2021. Επιπλέον, στο εγγύς μέλλον, το έργο αναμένεται να λάβει επιβεβαίωση συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις τοποθεσίας που επιτρέπει στην εταιρεία να λαμβάνει 100% πληρωμή για ισχύ.

Ο Stephane Zweguintzow, Διευθύνων Σύμβουλος της PJSC Enel Ρωσίας, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή για την Enel Ρωσίας. Το αιολικό πάρκο Azov, το πρώτο αιολικό πάρκο του Ομίλου Enel στη Ρωσία, μας επιτρέπει να συνεισφέρουμε στη στρατηγική μας για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Azovskaya WPP είναι ένα σημαντικό βήμα για την εταιρεία μας στην πορεία του εμπορικού μετασχηματισμού που εγγυάται χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα».

Το αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 26 ανεμογεννήτριες που εκτείνονται σε 133 εκτάρια, οι οποίες θα παράγουν περίπου 320 GWh αιολικής ενέργειας κάθε χρόνο και θα αποφεύγουν ετήσιες εκπομπές περίπου 260.000 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα.

Η Enel Green Power πραγματοποίησε τις κατασκευαστικές εργασίες για το αιολικό πάρκο 132 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός από το Azovskaya WPP, η Enel Russia έχει αναπτύξει δύο ακόμη έργα στον τομέα της αιολικής παραγωγής, το Kolskaya WPP ισχύος 201MW στην περιοχή του Μούρμανσκ και το Rodnikovksya WPP ισχύος 71MW στην περιοχή Stavropol.

Η Ρωσία καθυστέρησε να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς ο άνθρακας συνεχίζει να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στο ενεργειακό μείγμα και παρέχει ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη δυναμικού ανανεώσιμης ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν πολλές πράσινες υποσχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανανεώσιμης ενέργειας. Ο Γιούρι Μέλνικοφ, ανώτερος αναλυτής στο Skolkovo Energy Center, εκτιμά ότι το δυναμικό της αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να ανέλθει σε 17.000 TWh.

Η Ρωσία έχει επίσης τη δυνατότητα να γίνει σημαντικός παραγωγός πράσινου υδρογόνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεξεργάζεται να δώσει ειδικές προτιμήσεις σε ξένες εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κοινά έργα καθαρής ενέργειας. Αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με τα κίνητρα είναι ασαφείς, η πρόσφατη διάσκεψη κορυφής των ΗΠΑ για το κλίμα έδειξε ότι ο Πούτιν δείχνει «πραγματικό ενδιαφέρον για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση άλλων ζωτικών παγκόσμιων προκλήσεων.

Πηγή: evwind.es