Κοινοπραξία εωρωπαϊκών εταιρειών και ιδρυμάτων για τη μελέτη των οικονομικών οφελών της ωκεάνιας ενέργειας

Κοινοπραξία εωρωπαϊκών εταιρειών και ιδρυμάτων για τη μελέτη των οικονομικών οφελών της ωκεάνιας ενέργειας
Παρασκευή, 02/04/2021 - 16:55

Ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ στοχεύει στην παραγωγή ποσοτικοποιήσιμων πληροφοριών για να παρουσιάσει τα οφέλη που συνδέονται με την ενσωμάτωση της ωκεάνιας ενέργειας σε ενεργειακά συστήματα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις περιοχές της βορειοδυτικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το πρότζεκτ Economic Value of Ocean Energy (Evolve), στο οποίο ηγείται η Aquatera και συμμετέχουν επίσης η WavEC, η CorPower και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και πρόκειται για μια συνεργασία της EU Ocean Era-Net Cofund.

Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει την ανανεώσιμη τεχνολογία ως μέρος της πράσινης ανάκαμψης id και την επίτευξη ουδετερότητας σε άνθρακα έως το 2050, η απόδειξη της αξίας της ωκεάνιας ενέργειας πιο κρίσιμη, δήλωσαν οι εταίροι.

Τα αποτελέσματα του Evolve έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν όχι μόνο τη βιομηχανία ενέργειας των ωκεανών, αλλά και τις συνδεδεμένες βιομηχανίες εντός της Μπλε Οικονομίας.

Σχετικά με την Aquatera, είναι μια συμβουλευτική που έχει εργαστεί σε περισσότερες από 300 μελέτες θαλάσσιας ενέργειας και θα εφαρμόσει το μοντέλο Radmapp στο έργο. Από την άλλη, η WavEC παρέχει υπηρεσίες μηχανικής και υποστήριξη έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στον τομέα των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Rise και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έχουν ερευνητική εμπειρία στη μοντελοποίηση ενεργειακών συστημάτων, ενώ η Orbital Marine Power και η CorPower Ocean προσφέρουν εμπειρία επίδειξης τεχνολογίας παλιρροϊκών και κυματοειδών αντίστοιχα.

Η συνεχής δέσμευση καθ 'όλη τη διάρκεια του έργου θα διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα που παράγονται είναι σχετικά και χρήσιμα για ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών και των προγραμματιστών έργων, των ρυθμιστικών αρχών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των διαχειριστών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και των επενδυτών έργων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aquatera, Gareth Davies, δήλωσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτό το έργο που θα συνδέει για πρώτη φορά τη διανομή των ωκεάνιων ενεργειακών πόρων και των αγορών ενέργειας σε βάση τόπου, χρόνου και αξίας. Η ομάδα που έχουμε δημιουργήσει περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο έμπειρους συμμετέχοντες στον τομέα της ενέργειας των ωκεανών και έχει την ικανότητα να προσφέρει ένα πρωτοποριακό πλαίσιο ανάλυσης που θα σηματοδοτεί τα καλύτερα μονοπάτια και τοποθεσίες για την ωκεάνια ενέργεια στο μέλλον».

Φωτογραφία: CorPower