Vestas: Διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτών ανεμογεννητριών για το 2020 σύμφωνα με τον GWEC

Vestas: Διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτών ανεμογεννητριών για το 2020 σύμφωνα με τον GWEC
Τρίτη, 23/03/2021 - 14:01

Η Vestas φαίνεται ότι κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου προμηθευτή ανεμογεννητριών στον κόσμο για το 2020 στον χερσαίο και υπεράκτιο αιολικό τομέα, σύμφωνα με προκαταρκτικές βαθμολογίες που δημοσίευσε η GWEC Market Intelligence.

Ο Δανός κατασκευαστής διατηρεί την πρώτη θέση, λόγω της «ευρείας στρατηγικής γεωγραφικής διαφοροποίησης», με νέες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών σε 32 αγορές τον περασμένο χρόνο αλλά και «ισχυρή απόδοση» στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Ρωσία και τη Νορβηγία,.

Η GE Renewable Energy καταλαμβάνει τη 2η θέση για το 2020 κυρίως λόγω της «εκρηκτικής ανάπτυξης» στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ και της ισχυρής θέσης της στην Ισπανία. Μάλιστα, όπως έχει ήδη αναφερθεί, η GE κατέκτησε την πρώτη θέση προμηθευτή στις ΗΠΑ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις ΗΠΑ, παρά τα διάφορα εμπόδια στις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού λόγω Covid-19 και στην εκτέλεση έργων, με την GE να αναφέρει περισσότερα από 10 GW εγκαταστάσεων.

Η κινεζική Goldwind διατηρεί την τρίτη θέση το 2020 και πέτυχε ένα έτος ρεκόρ στην εγχώρια αγορά με περισσότερα από 12 GW εγκαταστάσεων, ενώ νέες εγκαταστάσεις σε υπερπόντιες αγορές πέρασαν το ορόσημο του 1 GW για πρώτη φορά, τόνισε ο GWEC.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η Goldwind κατέχει ακόμα την πρώτη θέση στην Κίνα, αλλά ο προμηθευτής έχασε το μερίδιο αγοράς λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από τους τοπικούς προμηθευτές της δεύτερης βαθμίδας.

Η κινεζική Envision κατέλαβε την τέταρτη θέση το 2020, «εκμεταλλευόμενη την ισχυρή ανάπτυξη της αγοράς» στην εγχώρια αγορά της, όπου περισσότερα από 10 GW εγκαταστάθηκαν από την εταιρεία σε ένα έτος ρεκόρ για την Envision.

Η Siemens Gamesa πραγματοποίησε εγκαταστάσεις σε 31 αγορές πέρυσι, αλλά έπεσε τρεις θέσεις. καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση. Η εταιρεία ανέφερε 8,7 GW νέων εγκαταστάσεων το 2020, 1,2GW χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά, κυρίως λόγω ενός σχετικά αργού έτους υπεράκτιας ενέργειας στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η Siemens Gamesa διατηρεί τον τίτλο της ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής υπεράκτιων ανεμογεννητριών στον κόσμο για το 2020.

Σημειώνεται ότι οι βαθμολογίες θα δημοσιευτούν στο Global Wind Market Development - Supply Side Data 2020, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη Απριλίου 2021. Όμως, όπως δήλωσε ο GWEC, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ενδέχεται να αλλάξουν από τώρα έως την ημερομηνία κυκλοφορίας της πραγματικής έκθεσης.

Ο επικεφαλής της στρατηγικής του GWEC και της αγοράς πληροφοριών, Feng Zhao, δήλωσε:

«Τα προκαταρκτικά μας ευρήματα από την πλευρά της προσφοράς επιβεβαιώνουν ότι το 2020 ήταν μια απίστευτη χρονιά για την αιολική βιομηχανία. Οι Κινέζοι και Αμερικανοί κατασκευαστές ανεμογεννητριών είχαν ένα ρεκόρ νέων εγκαταστάσεων που είδαν τους περισσότερους να ανεβαίνουν στις παγκόσμιες κατατάξεις στην αγορά OEM. Αυτό έχει νόημα καθώς αντικατοπτρίζει την κατάσταση ότι οι δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το μερίδιο του λέοντος στην παγκόσμια εγκατάσταση ανέμου το 2020».