BP: Σχέδια για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής υδρογόνου της Βρετανίας έως το 2030

BP: Σχέδια για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής υδρογόνου της Βρετανίας έως το 2030
Πέμπτη, 18/03/2021 - 15:55

Ο ενεργειακός όμιλος BP στοχεύει στην κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου υδρογόνου της Βρετανίας έως το 2030, δήλωσε την Πέμπτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πρόκειται γαι το εργοστάσιο στο Teesside στη βόρεια Αγγλία ισχύος έως και 1 GW, το οποίο θα παράγει μπλε υδρογόνο. Η παραγωγή αφορά περίπου το ένα πέμπτο του στόχου της Βρετανίας για 5 GW υδρογόνου έως το τέλος της δεκαετίας.

Σημειώνεται ότι το μπλε υδρογόνο παράγεται μετατρέποντας το φυσικό αέριο σε υδρογόνο και αποθηκεύοντας τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή του.

Η BP ξεκίνησε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο για να διερευνήσει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να συλλάβουν έως και 98% των εκπομπών άνθρακα από τη διαδικασία παραγωγής υδρογόνου. Το έργο στο Teesside, με την ονομασία H2Teesside, αναμένεται να συλλάβει έως και δύο εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και να το διοχετεύσει σε αποθήκευση κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με δηλώσεις της BP.

Το H2Teesside θα συνδεθεί με το Net Zero Teesside (NZT), μια προγραμματισμένη βιομηχανική ζώνη που θα συνδεθεί επίσης με ένα έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Το υδρογόνο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για κατοικιών στην περιοχή ή για τις μεταφορές, πρόσθεσε η BP.

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες ενέργειας στοιχηματίζουν για καθαρό υδρογόνο, αλλά οι μελλοντικές χρήσεις και το κόστος του είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη μια στρατηγική βιομηχανικής απαλλαγής από άνθρακα με στόχο τη μείωση των εκπομπών από τη βιομηχανία κατά τα δύο τρίτα σε 15 χρόνια μέσω έργων όπως η δέσμευση άνθρακα και το υδρογόνο.

Η εταιρεία θα λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση για το έργο H2Teeside στις αρχές του 2024 και η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2027 ή νωρίτερα, ανέφερε.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η νορβηγική Equinor ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια για την παραγωγή μπλε υδρογόνου στην περιοχή Humber στη βόρεια Αγγλία.

Με πληροφορίες από: Reuters