Έκθεση: Οι επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζουν να προσπερνούν τους επενδυτές ορυκτών καυσίμων

Έκθεση: Οι επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζουν να προσπερνούν τους επενδυτές ορυκτών καυσίμων
Πέμπτη, 18/03/2021 - 15:29

Οι επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζουν να προσπερνούν τους επενδυτές ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο, «σηματοδοτώντας μια ευρύτερη διαρθρωτική τάση μείωσης των ορυκτών καυσίμων».

Τα ανωτέρω σημειώνονται σε μία νέα ανάλυση του Κέντρου Κλιματικής Χρηματοδότησης και Επενδύσεων (Center for Climate Finance & Investment) του Imperial College με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) που αναλύει μία επενδυτική υπόθεση για την καθαρή ενέργεια.

Στην έρευνα εξετάζεται η απόδοση των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ορυκτών καυσίμων που διατίθενται στο εμπόριο σε τέσσερις κατηγορίες: παγκόσμιες αγορές, προηγμένες οικονομίες, αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες και Κίνα, στις οποίες διαπίστωθηκε υπεραπόδοση σε όλα τα χαρτοφυλάκια για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ανανεώσιμη ενέργεια παρήγαγε «σημαντικά υψηλότερες» συνολικές αποδόσεις της τάξης του 367%, τα τελευταία 10 χρόνια σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.

Επιπλέον, η ετήσια μεταβλητότητα ήταν χαμηλότερη από τα χαρτοφυλάκια ορυκτών καυσίμων στις παγκόσμιες και τις προηγμένες οικονομίες και υψηλότερη από τα χαρτοφυλάκια ορυκτών καυσίμων στην Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια νέα ανάλυση συσχέτισης, η οποία διαπίστωσε ότι το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών συσχετίζεται λιγότερο με την ευρύτερη αγορά από το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ορυκτών καυσίμων και ότι ο συσχετισμός μειώθηκε κατά την πρόσφατη ύφεση, υποδεικνύοντας το ενδεχόμενο οφέλους διαφοροποίησης.

Επιπλέον, η απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις προηγμένες αγορές υπερέβει τις αποδόσεις των ορυκτών καυσίμων κατά 2300% την τελευταία δεκαετία, όπως επισημαίνει η έκθεση.

Διαπίστωσε επίσης ότι τα μερίδια ανανεώσιμης ενέργειας στις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις έχουν αυξηθεί σχεδόν στο ένα πέμπτο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημείωσαν 22% υψηλότερες αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα κατά την πανδημία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Κλιματικής Χρηματοδότησης και Επενδύσεων, Charles Donovan, δήλωσε:

«Η έρευνά μας δείχνει ότι σε όλο τον κόσμο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ξεπεράσει τα ορυκτά καύσιμα. Είναι η ίδια ιστορία για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά οι συνολικές επενδύσεις εξακολουθούν να υστερούν. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να εργαστούν για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξισορρόπηση του ανταγωνισμού για τους επενδυτές καθαρής ενέργειας».

Με πληροφορίες από: reNEWS