Αφρική και Μέση Ανατολή εγκατέστησαν 821 MW νέας αιολικής ισχύος το 2020

Αφρική και Μέση Ανατολή εγκατέστησαν 821 MW νέας αιολικής ισχύος το 2020
Πέμπτη, 04/03/2021 - 14:03

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η GWEC Market Intelligence, η Αφρική και η Μέση Ανατολή εγκατέστησε 821 MW νέας αιολικής ισχύος το 2020, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ της περιοχής σε περισσότερα από 7 GW.

Πιο συγκεκριμένα, η Νότια Αφρική εγκατέστησε 515 MW νέας αιολικής ισχύος το 2020, η Σενεγάλη ήρθε στη δεύτερη θέση εγκαθιστώντας 103 MW, ακολουθούμενη από το Μαρόκο με 92 MW, την Ιορδανία με 52 MW, το Ιράν με 45 MW και την Αίγυπτο με 13 MW.

Η GWEC ανέφερε ότι η ανάπτυξη στην περιοχή είναι σταθερή και βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, παρά το γεγονός ότι ο Covid-19 επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού και την εγκατάσταση έργων. Η GWEC ανέφερε επίσης ότι η εγκατεστημένη ισχύς μόλις που αγγίζει το συνολικό αιολικό δυναμικό της περιοχής.

Μάλιστα, στην έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2020 από την International Finance Corporation (IFC), υπογραμμίζεται ότι η αφρικανική ήπειρος από μόνη της έχει πάνω από 59.000 GW τεχνικού δυναμικού αιολικών πόρων – αρκετό για να τροφοδοτήσει την ενεργειακή ζήτηση της ηπείρου 250 φορές περισσότερο. Η τρέχουσα εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην Αφρική αντιπροσωπεύει μόλις το 0,01% αυτού του δυναμικού, δήλωσε η GWEC.

Η Νότια Αφρική παραμένει η νούμερο ένα αγορά αιολικής ενέργειας στην περιοχή με 2.5 GW συνολικής αιολικής ισχύος εγκατεστημένη στη χώρα.

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αγοράς αιολικής ενέργειας της Νοτίου Αφρικής οφείλεται κυρίως στο πρόγραμμα Ανεξάρτητων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Προμηθειών Παραγωγού Ενέργειας (REIPPP) της χώρας.

Ο επικεφαλής πληροφοριών της αγοράς της GWEC, Feng Zhao, δήλωσε:

«Αν και είδαμε σταθερή αύξηση της αιολικής ενέργειας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή το 2020, δεν πλησιάζουμε στα επίπεδα που θα μπορούσαμε να είμαστε, λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο δυναμικό πόρων στην περιοχή».

«Η Νότια Αφρική συνεχίζει να είναι ο ηγέτης της αιολικής ενέργειας στην περιοχή, με τις αγορές της Βόρειας Αφρικής όπως το Μαρόκο και η Αίγυπτος να αυξάνουν ολοένα περισσότερο την ανάπτυξη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμη χώρες στην περιοχή που δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει το απίστευτο δυναμικό της αιολικής ενέργειας. Αν και το Ιράν και η Ιορδανία ήταν οι μόνες αγορές στη Μέση Ανατολή που εγκατέστησαν νέα αιολική ισχύ το 2020, αυτή η περιοχή θα αποτελέσει επίσης ολοένα και σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας».