TenneT: Συμφωνία για σύνδεση στο δίκτυο για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust Noord

TenneT: Συμφωνία για σύνδεση στο δίκτυο για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust Noord
Πέμπτη, 04/03/2021 - 13:16

Η CrossWinds, η κοινοπραξία της TenneT με τη Shell-Eneco υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή της υπεράκτιας σύνδεσης δικτύου για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust Noord, συνολικής ισχύος 759 MW.

Η συμφωνία επισημοποιεί τη σύνδεση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου με το ολλανδικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, και καλύπτει τις ευθύνες κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας, τις τεχνικές πτυχές της σύνδεσης δικτύου, καθώς και τα ισχύοντα τεχνικά πρότυπα και τις απαιτήσεις όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς.

Το αιολικό πάρκο Hollandse Kust Noord κατασκευάζεται 18,5 χιλιόμετρα ανοικτά των ολλανδικών ακτών στο Egmond aan Zee, με την ολοκλήρωση κατασκευής και τη σύνδεση δικτύου αναμένεται να λειτουργήσουν το 2023.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον τρίτο ιστότοπο στον οποίο η TenneT θα αναπτύξει μια τυποποιημένη σύνδεση AC, 700MW.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CrossWind, Tjalling de Bruin, δήλωσε:

«Αυτές οι συμφωνίες με την TenneT σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο για το έργο. Έχουμε ένα αυστηρό πρόγραμμα για να προετοιμάσουμε αυτό το υπεράκτιο αιολικό πάρκο εγκαίρως και να παρέχουμε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια έως το 2023. Επιπλέον, θέλουμε να εφαρμόσουμε πέντε καινοτομίες στο αιολικό πάρκο για να μάθουμε πώς μπορούμε επίσης να παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια όταν δεν υπάρχει άνεμος. Λόγω του φιλόδοξου σχεδιασμού και αυτών των καινοτομιών, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία με την TenneT».

Ο διευθυντής των υπεράκτιων έργων της TenneT, Marco Kuijpers, πρόσθεσε:

«Μέχρι το 2030 θα συνδέσουμε τουλάχιστον 9,6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με το ολλανδικό δίκτυο υψηλής τάσης. Παραδώσαμε τα Borssele Alpha και Borssele Beta το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, σε καλή συνεργασία με την Orsted και την κοινοπραξία Blauwwind, εντός προϋπολογισμού και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το Crosswind».

Αναφέρεται ότι η παραγόμενη ισχύς από το Hollandse Kust Noord θα μεταφερθεί μέσω του υπεράκτιου δικτύου στον υποσταθμό υψηλής τάσης στο Beverwijk και στη συνέχεια θα φτάνει στους καταναλωτές ενέργειας μέσω του εθνικού δικτύου υψηλής τάσης.