Στήριξη στα πρότυπα του fuel pass ζητούν οι πτηνοτρόφοι και προειδοποιούν για αυξήσεις

Στήριξη στα πρότυπα του fuel pass ζητούν οι πτηνοτρόφοι και προειδοποιούν για αυξήσεις
Σάββατο, 18/11/2023 - 06:36

Η Ένωση Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει έκτακτο βοήθημα στους πτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στα πρότυπα του fuel pass.

Οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη και μια από τις βασικές αιτίες για αυτό είναι η αύξηση του κόστους (ενέργεια, θέρμανση κ.λπ.) ενώ θεωρούν αναπόφευκτο να υπάρξει επιβάρυνση του τελικού προϊόντος για τον καταναλωτή. Σημειώνεται ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί ένα από τα βασικά έξοδα ενός πτηνοτροφείου.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέτει ως επείγον το ζήτημα της αύξησης του κόστους στην ελληνική πτηνοτροφία και ζητάει άμεσες πρωτοβουλίες.

Η ΕΔΟΠ εκτιμά ότι οι αυξήσεις του κόστους ενέργειας και θέρμανσης, θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη λειτουργία των πτηνοτροφικών μονάδων που έρχονται να προστεθούν στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στη γνωστή αύξηση του κόστους των ζωοτροφών – οι οποίες σε σημαντικό βαθμό έχουν ήδη απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Σημειώνει ακόμα ότι περιθώρια για περαιτέρω απορρόφηση του αυξανόμενου κόστους δεν υπάρχουν, «οπότε νομοτελειακά θα υπάρξει επιβάρυνση των τιμών για τους τελικούς καταναλωτές». Ζητάει από την κυβέρνηση, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, να εξετάσει με προσοχή το ζήτημα της αντίστοιχης ενίσχυσης των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, όπως η πτηνοτροφία.

Επιπλέον, οι πτηνοτρόφοι ζητούν παρέμβαση από την κυβέρνηση στην αγορά προπανίου. Όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πτηνοτρόφων, η συνολική επιβάρυνση που έχουν οι πτηνοτρόφοι από την αύξηση της τιμής του προπανίου και του πέλετ είναι της τάξης των 0,08 ευρώ ανά πτηνό μεσοσταθμικά για κάθε εκτροφή (για τις 4 εκτροφές τον χρόνο που γίνεται υψηλότερη χρήση θέρμανσης).

Η Ένωση Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει έκτακτο βοήθημα στους πτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στα πρότυπα του fuel pass. Ζητάει η ενίσχυση να είναι ύψους 0,32 ευρώ ανά πτηνό (με βάση τη δυναμικότητα που έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ) κι έχει εκτιμηθεί ότι η ενίσχυση θα έχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Επίσης ζητάει να εφαρμοστεί το ΦΕΚ (τεύχος Β στις 3/1/2023) για επιδότηση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτικών εγκαταστάσεων για το 2022, το οποίο δεν εφαρμόστηκε.

Ένα ακόμη αίτημα του κλάδου είναι να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση των δημοτικών τελών και την αποσύνδεσή τους από τα τετραγωνικά των σταυλικών εγκαταστάσεων γιατί, όπως υποστηρίζουν οι πτηνοτρόφοι, στην ουσία είναι μη ανταποδοτικά. Οι σταβλικές πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν μεγάλη στεγασμένη επιφάνεια αλλά εκ του νόμου η διάθεση των αποβλήτων (στερεών και υγρών) γίνεται με ευθύνη των παραγωγών σε ειδικά αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις και όχι στους δήμους. Επίσης η διαφοροποίηση των χρεώσεων που υπάρχει σε κάθε δήμο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στους πτηνοτρόφους.

Ζητούν να υπάρξει μια μέγιστη χρέωση από τους δήμους της τάξης του 0,1 ευρώ ανά τ.μ. σταβλικής εγκατάστασης ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι, γενικά, οι τιμές στα τρόφιμα στην ΕΕ συνεχίζουν την ανοδική πορεία που ξεκίνησε από το 2022 και συνεχίζεται το 2023 και ειδικότερα με βάση την Eurostat, τον Σεπτέμβριο του 2023, οι τιμές των αυγών, του βουτύρου και της πατάτας στην ΕΕ είναι υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021 και του 2022, ενώ οι τιμές του ελαιολάδου παρουσιάζουν συνεχή ανοδική πορεία.