Στην τελική ευθεία το ψηφιακό μητρώο για τα πρατήρια καυσίμων και ενέργειας

Στην τελική ευθεία το ψηφιακό μητρώο για τα πρατήρια καυσίμων και ενέργειας
Πέμπτη, 16/11/2023 - 06:16

Με επτά χρόνια καθυστέρηση δρομολογείται πλέον η δημιουργία του ψηφιακού μητρώου για τα πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας, το οποίο προβλέφθηκε με το Ν. 4439/2016.

Ο νόμος προβλέπει πως στο ψηφιακό μητρώο που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει να καταγράφονται ψηφιακά τα στοιχεία των εκμεταλλευτών, οι θέσεις λειτουργίας, τα στοιχεία των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (δεξαμενές, αντλίες, διανομείς, κτίριο πρατηρίου, τυχόν ύπαρξη πλυντηρίου – λιπαντηρίου κ.λπ.), τα προβλεπόμενα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις πιστοποιητικά (πιστοποιητικό πυροπροστασίας, πιστοποιητικό ογκομέτρησης δεξαμενών κ.λπ.), τα στοιχεία των φυσικών ή νομικών προσώπων που εμπλέκονται στην ασφαλή και ορθή λειτουργία και συντήρηση (υπεύθυνος λειτουργίας, τεχνικός ασφαλείας, αρμόδιος μηχανικός μελέτης και επίβλεψης, κ.ά.).

Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου με τίτλο: «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση Ψηφιακού Μητρώου των λειτουργούντων «Πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας, πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων, των στεγασμένων σταθμών αυτοκινήτων με αντλίες καυσίμων, καθώς και των παντός είδους πρατηρίων παροχής καυσίμων δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης» και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»

Η απόφαση αναφέρει πως σκοπός της δημιουργίας του ψηφιακού μητρώου πρατηρίων στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η εποπτεία και ο έλεγχος των λειτουργούντων πρατηρίων, καθώς και η συγκέντρωση, επεξεργασία και αποστολή αρμοδίως των στοιχείων των σχετικών δεδομένων των ελέγχων.

Στη βάση αυτή το ψηφιακό μητρώο θα έχει τη δυνατότητα εξαγωγής στατιστικών στοιχείων που αφορούν στα πρατήρια. Ενδεικτικά, θα καταγράφεται:

-Ο συνολικός αριθμός πρατηρίων (π.χ. στη χώρα ή ανά Περιφέρεια ή ανά Περιφερειακή Ενότητα).

-Ο συνολικός αριθμός πρατηρίων ανά κατηγορία καυσίμου (υγρών καυσίμων, LPG, CNG, LNG, μικτών).

-Ο συνολικός αριθμός πρατηρίων ανά κατηγορία μικτού.

-Ο συνολικός αριθμός πρατηρίων με εγκατάσταση φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτρικών οχημάτων.

-Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτρικών οχημάτων .

-Ο συνολικός αριθμός πρατηρίων με σύστημα ανάκτησης ατμών υδρογονανθράκων φάσης II (Stage ΙΙ).

-Ο συνολικός αριθμός πρατηρίων ανάλογα με τη χρήση (δημόσιας ή ιδιωτικής).

-Ο συνολικός αριθμός πρατηρίων ανάλογα με τη θέση (εντός ή εκτός σχεδίου, εντός λιμενικής ζώνης και τουριστικών λιμένων (μαρίνες), σε εργοτάξια, σε ορυχεία, μεταλλεία και λατομεία και λοιπές συναφείς εγκαταστάσεις προσωρινής λειτουργίας και κατά μήκος Εθνικής Οδού.

-Ο συνολικός αριθμός αδειοδοτουμένων «πρατηρίων» ανά έτος (άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας, με βάση την ημερομηνία).

-Ο συνολικός αριθμός πρατηρίων με υφιστάμενο ολοκληρωμένο σύστημα εισροών-εκροών σε όλες τις εγκαταστάσεις τους.

-Ο συνολικός αριθμός πρατηρίων με πλυντήριο / λιπαντήριο / συνεργείο οχημάτων.

-Η συνολική και ετήσια διακίνηση υγρών και αερίων καυσίμων στη χώρα, ανά Περιφέρεια και ανά Περιφερειακή Ενότητα.