Ηλιακός θερμοσίφωνας: Επιδότηση με voucher και σε ενοικιαστές

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Επιδότηση με voucher και σε ενοικιαστές
Παρασκευή, 17/03/2023 - 12:29

Επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα μπορούν να πάρουν και οι ενοικιαστές ακινήτων. Τι ισχύει για τα εξοχικά.

Ακόμη και οι ενοικιαστές ακινήτων μπορούν να πάρουν επιδότηση από 50 έως 60% του κόστους αγοράς και εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα, δηλαδή 510 έως 904 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Aλλάζω Θερμοσίφωνα», ο οδηγός του οποίου αναρτήθηκε χθες Πέμπτη 16/3 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, θα υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος κάθε Φυσικό Πρόσωπο δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη).

-Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει:

-Να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του.

-Να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ » σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Διευκρίνιση ειδικών περιπτώσεων:

-Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.

-Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.

-Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

-Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με Μέσο Ετήσιο Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ (τριάντα χιλιάδες ευρώ).

-Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι που έχουν λάβει ή έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν ενίσχυση αγοράς Ηλιακού Θερμοσίφωνα από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό όπως για παράδειγμα στα προγράμματα Εξοικονομώ.

Περίοδος ενστάσεων - οριστικής έγκρισης

Ενστάσεις μπορούν να υποβάλλονται εντός 7 ημερολογιακών ημερών από την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων, ακολουθεί η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων και η έκδοση των επιταγών για τις αιτήσεις των οποίων εγκρίνεται η χρηματοδότηση.

Περίοδος αγορών – καταληκτική προθεσμία αγορών

Αγορές με χρήση επιταγών του Προγράμματος μπορεί να γίνονται από τους ωφελούμενους μέχρι και εκατό (100) ημέρες από την έγκριση της αίτησής του, ήτοι από:

την ημερομηνία έκδοσης της (αρχικής) Απόφασης επικύρωσης των αποτελεσμάτων οριστικής κατάταξης του Φορέα Υλοποίησης και Ελέγχου ή

την εκάστοτε ημερομηνία αναβάθμισης των σχετικών αιτήσεων από επιλαχούσες σε εγκεκριμένες από το Φορέα Πιστοποίησης και Πληρωμής.

Ειδικά στις περιπτώσεις επιταγών, οι οποίες κατά την παρέλευση του παραπάνω οροσήμου των εκατό (100) ημερών βρίσκονται σε κατάσταση δέσμευσης από προμηθευτή, η προθεσμία αγορών παρατείνεται κατά ακόμα σαράντα πέντε (45) ημερών, για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συναλλαγής και αντίστοιχα για την εξαργύρωση των επιταγών από τον προμηθευτή που έχει δεσμεύσει την επιταγή.

Προθεσμία παράδοσης παλαιών θερμοσιφώνων προς απόσυρση

Σε κάθε περίπτωση, οι παραδόσεις παλαιών Θερμοσιφώνων προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους, μπορούν να γίνονται έως και δεκαπέντε (15) ημέρες αργότερα από την λήξη της εκάστοτε προθεσμίας αγορών όπως ορίστηκε παραπάνω (αρχικής ή παραταθείσας).