BP: Ξεκίνησε την παραγωγή στο γιγαντιαίο κοίτασμα αερίου Ghazeer στο Ομάν

BP: Ξεκίνησε την παραγωγή στο γιγαντιαίο κοίτασμα αερίου Ghazeer στο Ομάν
Δευτέρα, 12/10/2020 - 14:30

Η BP ξεκίνησε την παραγωγή φυσικού αερίου στο γιγαντιαίο κοίτασμα Ghazeer στο Ομάν, το οποίο πρόκειται να υποστηρίξει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας για χρόνια, ακόμα και με τη στροφή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι το Ghazeer, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του Block 61, ξεκίνησε τέσσερις μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και πολύ χαμηλότερα από τον προγραμματισμένο προϋπολογισμό της.

Η BP βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης επανεξέτασής της στην ιστορία της, αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος Bernard Looney έθεσε μια πορεία για γρήγορη μετάβαση της BP σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως το 2030.

Όμως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρόκειται να παρέχουν την οικονομική στήριξη για τη συγκεκριμένη μετάβαση μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Είναι απολύτως απαραίτητο για την BP, καθώς δημιουργεί τη χρηματοδότηση που μας επιτρέπει να επενδύουμε σε νέες επιχειρήσεις και να μεταμορφώνουμε την εταιρεία», δήλωσε στο Reuters ο Gordon Birrell, επικεφαλής των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η BP, η οποία επιθυμεί να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025, βρίσκεται σε συνομιλίες για να μειώσει το μερίδιό της στο Ομάν, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η συνολική παραγωγική ικανότητα Block αναμένεται να φθάσει τα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα και περισσότερα από 65.000 βαρέλια την ημέρα του σχετικού συμπυκνώματος.

Σημειώνεται ότι η BP κατέχει το 60% του Block 61, με την εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ομάν τα κατέχει το 30% και την Petronas της Μαλαισίας το υπόλοιπο 10%.

Πηγή: Reuters