Η επέκταση του TAP και του IGB- Ο ρόλος της Ελλάδας και οι πράσινες τεχνολογίες

Η επέκταση του TAP και του IGB- Ο ρόλος της Ελλάδας και οι πράσινες τεχνολογίες
Δευτέρα, 04/03/2024 - 07:04

Η δημιουργία ενός πράσινου διαδρόμου βρέθηκε στο επίκεντρο της 10ης Συνόδου Νοτίου Διαδρόμου, στο Μπακού στην οποία συμμετείχε και η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως ανέφερε στο LinkedIn η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου «η ενίσχυση της δυναμικότητας των δυο αγωγών όπως και το έργο του Κάθετου Διαδρόμου, για την μεταφορά φυσικού αερίου στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενισχύουν την περιφερειακή συνεργασία και την ασφάλεια εφοδιασμού. Τον Απρίλιο επίσης ξεκινά η εμπορική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης, ξεκλειδώνοντας μια δεύτερη πύλη LNG για τα Βαλκάνια. Παράλληλα η συνεχιζόμενη διείσδυση της πράσινης ενέργειας στη χώρα μας (που πλέον αντιστοιχεί στο 57% της ηλεκτροπαραγωγής) και η δέσμευσή μας στην αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού και την προώθηση του υδρογόνου, αποτελούν τη βάση για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Με την ενίσχυση αυτών των πρωτοβουλιών, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά την ανάδειξη της ως βασικό πυλώνα στην ενεργειακή σκηνή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ωστόσο, όπως φάνηκε εκτός από το Νότιο Διάδρομο που θα είναι καθοριστικής σημασίας ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να διαδραματίσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson βρέθηκε στο Μπακού για την υπογραφή συμφωνιών που φέρνουν στον επίκεντρο τη δημιουργία ενός πράσινου διαδρόμου, το οποίο θα εκμεταλλευτεί το αιολικό δυναμικό που υπάρχει στην Κασπία Θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό η επίσκεψη Simson υπογραμμίζει τις κοινές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν. Με έμφαση στο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό στην Κασπία Θάλασσα, αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο υπόσχονται να μειώσουν τις εκπομπές CO2 αλλά και να στηρίξουν τις πράσινες τεχνολογίες. Υπενθυμίζεται πως το 2022 είχε ανακοινωθεί μνημόνιο συμφωνίας για στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας το οποίο περιελάμβανε δέσμευση για διπλασιασμό της δυναμικότητας του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου ώστε να παραδίδει τουλάχιστον 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως στην ΕΕ έως το 2027. Η επίτροπος Ενέργειας, κ Kadri Simson είχε δηλώσει πως το « μνημόνιο συμφωνίας υπογραμμίζει τον στρατηγικό ρόλο του νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου στις προσπάθειές μας για διαφοροποίηση. Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ και η τάση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς οι πρόσθετες παραδόσεις θα φτάσουν έως και τα 4 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, ενώ οι όγκοι αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2027. Ωστόσο, η συνεργασία μας δεν περιορίζεται σ' αυτό· επιταχύνουμε την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντιμετωπίζουμε τις εκπομπές μεθανίου· τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα.»