Χαμηλώνει τους τόνους η Helleniq Energy για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη

Χαμηλώνει τους τόνους η Helleniq Energy για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη
Παρασκευή, 01/03/2024 - 06:47

Η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που ακόμη και αν ληφθεί θετική απόφαση το τέταρτο τρίμηνο του 2024 θα χρειαστούν 12-18 μήνες προετοιμασίας.

Τέλος στα σενάρια για άμεση απόφαση διενέργειας ή όχι ερευνητικών γεωτρήσεων στα δύο μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, την εκμετάλλευση των οποίων έχουν η αμερικανική Exxon σε κοινοπραξία με την Helleniq Energy, έβαλαν τα στελέχη της διοίκησης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η όποια απόφαση θα ληφθεί εντός του τετάρτου τριμήνου του 2024 και όπως είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος, η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που ακόμη και αν ληφθεί θετική απόφαση το τέταρτο τρίμηνο του 2024 θα χρειαστούν 12-18 μήνες προετοιμασίας.

Επί του παρόντος, τονίστηκε, γίνεται αξιολόγηση των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, που έχουν ληφθεί ενώ υλοποιούνται και τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές προκειμένου να συμβάλλουν στην περαιτέρω αξιολόγηση και τη λήψη τελικών αποφάσεων για τα επόμενα βήματα.

Ειδικότερα η Helleniq Energy έχει ολοκληρώσει η απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών σε τρεις θαλάσσιες περιοχές («Ιόνιο», «Block 2», «Block 10»), καθώς και δισδιάστατων καταγραφών στις δυο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη και η επεξεργασία των δεδομένων να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο στόχος του 1 GW εγκατεστημένης ισχύος εντός του 2025

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των ΑΠΕ, η Helleniq Renewables κατά τη διάρκεια του 2023 επιτάχυνε σημαντικά τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της και έτσι σήμερα η πράσινη εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 356 MW, ενώ σταδιακά και έως το τέλος του έτους προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία έργα ισχύος επιπλέον 260 MW που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο ο όμιλος θα επιτύχει εύκολα τους στόχους του 1 GW εγκατεστημένης ισχύος εντός του 2025 και 2 GW έως το 2030, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην υλοποίηση έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας στο pipeline της εταιρείας το οποίο ανέρχεται σε 4,3 GW, αλλά και παρακολουθώντας πιθανές ευκαιρίες εξαγορών στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος της του ομίλου, Ανδρέας Σιαμισιής τόνισε ότι το 2023 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος στην ιστορία του ομίλου γεγονός που αποδίδεται και στα υψηλά margins προβλέποντας ότι για το 2024 δεν θα παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα αν και όπως είπε είναι αισιόδοξος για την πορεία τους τα 2-3 επόμενα χρόνια.

Ειδική αναφορά έκανε και στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης σημειώνοντας ότι οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μέρος της λύσης, πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα και παράλληλα πρέπει να υπάρχουν καθαρά μηνύματα από τις πολιτικές ηγεσίες ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του τομέα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται «σταδιακή αλλαγή στην μέχρι πρόσφατα μονοδιάστατη προσέγγιση για τον κλάδο ενέργειας με μια στροφή στο ρεαλισμό». Ενδεικτικό του νέου κλίματος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας είναι το συμπέρασμα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά τόσο καθαρά στην πρόσφατη COP28, ότι οι ακραίες μη-εφαρμόσιμες λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, λειτουργούν αρνητικά όσον αφορά το περιβάλλον, καθώς αποτρέπουν επενδύσεις βελτίωσης στους υφιστάμενους κλάδους ενέργειας που θα είχαν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ επηρεάζουν αρνητικά και το κόστος ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που είναι σε εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι αποσκοπεί στην ανανέωση του προσωπικού, στη μείωση του κόστους, αλλά και στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα τεχνολογία και η ψηφιοποίηση που καταργεί ορισμένες θέσεις εργασίας.

Η Helleniq Energy ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 1,237 δισ. ευρώ για το 2023 και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 606 εκατ.. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 13% και πάνω από το 50% διοχετεύθηκε σε εξαγωγές. Υπό το πρίσμα των θετικών αποτελεσμάτων, το ΔΣ της εταιρείας προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό μέρισμα €0,90 ανά μετοχή)