Τα επόμενα βήματα για αποθήκη CO2 στον Πρίνο – Τα projects αξιοποίησης και ο ρόλος της Ελλάδας

Τα επόμενα βήματα για αποθήκη CO2 στον Πρίνο – Τα projects αξιοποίησης και ο ρόλος της Ελλάδας
Τετάρτη, 13/12/2023 - 06:26

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για την κατασκευή ενός αγωγού που θα καλύπτει τις επιχειρήσεις στην περιοχή των Οινόφυτων και όχι μόνο.

Πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των έργων κοινού και αμοιβαίου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η υποθαλλάσια αποθήκη CO2 στον Πρίνο. Παράλληλα, όπως έχουμε αναφέρει στο iEnergeia.gr πως στόχος του ΔΕΣΦΑ είναι το Prinos Storage Project το οποίο αντιπροσωπεύει τον πρώτο κόμβο αποθήκευσης CO2 σε βιομηχανική/εμπορική κλίμακα στη Μεσόγειο. Η συμβολή του ΔΕΣΦΑ στο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αποκλειστικού αγωγού CO2 που θα συνδέει τις επιχειρήσεις στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για την κατασκευή ενός αγωγού που θα καλύπτει τις επιχειρήσεις στην περιοχή των Οινόφυτων και όχι μόνο. Αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα να συνδέονται επιχειρήσεις με τον Πρίνο μέσω αγωγού.

Το ζητούμενο όπως αναφέρουν πηγές του διαχειριστή είναι με την ανάπτυξη του Πρίνου να δοθεί το σήμα στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, ότι θα μπορούν οι χώρες να αποθηκεύουν CO2, ωστόσο το ερώτημα είναι να δημιουργηθεί η αντίστοιχη οικονομική αλυσίδα, για να να μπορεί να γίνει και αξιοποίηση τους. Το ερώτημα επομένως είναι πώς θα αξιοποιηθεί, γιατί σε βάθος 15ετίας θα εξαντληθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε 2-3 χρόνια θα μπορούσαμε να δούμε project αξιοποίησης.

Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το East Mediterranean Gas Forum στο Greek Pavilion, στο πλαίσιο του COP28, σε σχέση με το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας, επεσήμανε ότι «χάρη στην υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσουμε βασισμένοι στις δικές μας τεχνικές και επιχειρησιακές ικανότητες και θα πραγματοποιήσουμε αυτό το project: o Πρίνος θα αποτελέσει τον πρώτο αποθηκευτικό χώρο CO2 στη ΝΑ. Ευρώπη, επιδρώντας σημαντικά στην απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας της περιοχής. Η ιστορία του Πρίνου δείχνει ότι η ιδιωτική βιομηχανία διαδραματίζει έναν καίριο ρόλο όταν κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές δουλεύουν μαζί της – τότε μπορούμε να κάνουμε την διαφορά».

Όπως αναφέρει το ΕΣΕΚ «εξετάζεται η διευκόλυνση επενδύσεων για δέσμευση CO2 που εκπέμπεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κυρίως διυλιστήρια και τσιμεντοβιομηχανίες. Έχουν ήδη εγκριθεί για συγχρηματοδότηση από το Innovation Fund δύο έργα: έργο IRIS για τη δέσμευση CO2 στη μονάδα παραγωγής υδρογόνου ενός διϋλιστηρίου στην Κόρινθο, και έργο IFESTOS για τη δέσμευση CO2 σε ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στη Βοιωτία. Παράλληλα, έχει ήδη υπαχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για συγχρηματοδότηση και ωριμάζει αδειοδοτικά η πρώτη μονάδα αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας. Η μονάδα θα διαθέτει δυναμικότητα απορρόφησης 2,5 εκ. τόνους CO2 κατ’ έτος στην πλήρη της λειτουργία. Εκτιμάται ότι η πρώτη φάση (για δυναμικότητα περίπου 1 εκ. τόνους ετησίως) θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος 2025 και η δεύτερη φάση (πλήρης δυναμικότητα) ως το τέλος 2027. Προχωρά επίσης η ολοκλήρωση του σχετικού αδειοδοτικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την δέσμευση, μεταφορά, χρήση και αποθήκευση CO2».