ΛΑΡΚΟ: 3-4 μήνες προετοιμασία για να λειτουργήσει ξανά

ΛΑΡΚΟ: 3-4 μήνες προετοιμασία για να λειτουργήσει ξανά
Τρίτη, 21/03/2023 - 05:36

Άνθρωποι της κοινοπραξίας σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επισκεφτεί το χώρο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ δύο φορές, το τελευταίο διάστημα, ωστόσο κρατάνε τα σχέδια τους κλειστά.

Έχει περάσει παραπάνω από ένας μήνας μετά την ανακοίνωση παραχώρησης των μεταλλείων και του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings, όμως δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί κάτι σε σχέση με το business plan.

Άλλωστε, υπάρχει το δικαίωμα προσφυγής για 90 ημέρες από οποιονδήποτε και με δεδομένο ότι έγινε σιωπηρή αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης της ανακοίνωσης. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο πλάνο σε σχέση με το μέλλον λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία μένει για πάνω από οκτώ μήνες με πρωτοφανή τρόπο κλειστή. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι τιμές του νικελίου παραμένουν στα ύψη. Το αποτέλεσμα είναι να κυριαρχεί μια ανασφάλεια στους κόλπους των εργαζομένων.

Άνθρωποι της κοινοπραξίας σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επισκεφτεί το χώρο του εργοστασίου δύο φορές, το τελευταίο διάστημα, ωστόσο κρατάνε τα σχέδια τους κλειστά. Πάντως, εάν άνοιγε ξανά το εργοστάσιο θα χρειάζονταν 3-4 μήνες για να λειτουργήσει με ασφάλεια. Να τοποθετηθεί το απαραίτητο προσωπικό στο εργοστάσιο και στα ορυχεία. Η εικόνα στην περιοχή της Λάρυμνας πάντως είναι αποκαρδιωτική, καθώς ήταν συνδεδεμένη με την λειτουργία της εταιρείας. Θυμίζει έτσι πολύ έντονα την εικόνα στη Δυτική Μακεδονία και την πορεία της απολιγνιτοποίησης.

Σε ότι αφορά το μέλλον των εργαζομένων αποτελεί ένα σωσίβιο η παράταση των συμβάσεων τους μέχρι τέλος του χρόνου. Από το υπουργείο Οικονομικών έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση. Παράλληλα, θα παραταθεί η λειτουργία του ειδικού διαχειριστή, με σκοπό να ολοκληρωθεί η μετάβαση της εταιρείας.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε σχέση με το πώς θα λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο, με το υπουργείο Οικονομικών σε συνάντηση που είχε πρόσφατα μαζί τους να μην δίνει πειστικές απαντήσεις. Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι η επανέναρξή του εργοστασίου θα πρέπει να γίνει με όρους διασφάλισης της ασφάλειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/03/2023 - 05:39