Ακαρπη η τηλεδιάσκεψη Σκρέκα και των 4 με τον Γερμανό ομολογό τους για πλαφόν

Ακαρπη η τηλεδιάσκεψη Σκρέκα και των 4 με τον Γερμανό ομολογό τους για πλαφόν
Πέμπτη, 06/10/2022 - 06:39

Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Ενέργειας στην Πράγα και μία νέα προσπάθεια κάμψης της κατηγορηματικής άρνησης της Γερμανίας.

Την ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει υποχώρηση υπό όρους στο θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο οι διεργασίες του σκληρού πυρήνα των 15 χωρών μελών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν στο σύνολο των εισαγωγών αερίου, ήτοι ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και οι ομόλογοι του από την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία συνεχίζουν τις προσπάθειες να πείσουν και τους άλλους εταίρους και δη τους Γερμανούς.

Ο κ. Σκρέκας είχε χθες δύο τηλεδιασκέψεις με τους ομολόγους του από την Πολωνία, την Ιταλία και το Βέλγιο.

Ακολούθησε σύσκεψη των τεσσάρων και της Ισπανίδας υπουργού Ενέργειας, με τον γερμανό ομόλογό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ, προκειμένου να του εξηγήσουν τον τρόπο λειτουργίας της πρότασης για πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η προσπάθεια κατέληξε άκαρπη αν και δεν περίμενε κανείς να αλλάξουν οι ισορροπίες σε αυτή τη φάση αλλά να επιχειρηθεί η άκαμπτη στάση της Γερμανίας που είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην πρόταση του γενικού πλαφόν.

Οι πέντε χώρες θεωρούνται ως οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της επιβολής ανωτάτου ορίου τιμής στο αέριο, έχοντας καταθέσει και σχετική τεχνική πρόταση στην Κομισιόν δεν εγκαταλείπουν το εγχείρημα να πειστούν περισσότερες χώρες για την πρόταση που έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα.

Για αυτό άλλωστε και την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Ενέργειας στην Πράγα και μία νέα προσπάθεια κάμψης της κατηγορηματικής άρνησης της Γερμανίας.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η επιστολή Φον ντερ Λάιεν φαίνεται ως ένα άνοιγμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η «μάχη» για ένα γενικό πλαφόν θα είναι σκληρή. Η ενότητα των 15 κρατών μελών που συνυπέγραψαν την επιστολή, η οποία προωθήθηκε από την Ελλάδα την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία, δείχνει να είναι αρραγής και αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις στην επερχόμενη άτυπη σύνοδο.

Οι προσδοκίες για λήψη απόφασης είναι ελάχιστες και το θέμα θα τεθεί εκ νέου στην τακτική Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Πάντως η μετακίνηση της προέδρου της Κομισιόν από το «όχι» στο γενικό πλαφόν σε μια θέση πιο ευέλικτη που περιλαμβάνει την εξέταση πλαφόν στο ΤΤF ως έκτακτο μέτρο είναι ένα βήμα προς την πρόταση των «15».

Ως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο twitter.

Η επιστολή της προέδρου της ΕΕ δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του πρωθυπουργού να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε «οι θέσεις της προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».