Γερμανία: Η πρώτη συμφωνία με ΗΑΕ για προμήθεια φυσικού αερίου

Γερμανία: Η πρώτη συμφωνία με ΗΑΕ για προμήθεια φυσικού αερίου
Τρίτη, 27/09/2022 - 06:07

Τους τελευταίους μήνες η γερμανική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να αντικαταστήσει το συντομότερο δυνατό το ρωσικό φυσικό αέριο, με φυσικό αέριο διαφορετικής προέλευσης, με στόχο την πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση της Γερμανίας από την Ρωσία.

Η Γερμανία μέχρι την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που ακολούθησαν προμηθευόταν το 60% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Μια πρώτη λύση βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τα οποία επιτεύχθηκε συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας (RWE) και η εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) σύναψαν συμφωνία προμήθειας για την πρώτη παράδοση ενός φορτίου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα προμηθεύεται στο «Elbehafen LNG» στο Brunsbüttel, κοντά στο Αμβούργο της Γερμανίας. Στο Elbehafen LNG θα λειτουργεί μια από τις δύο Πλωτές Μονάδες Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FRSU), που ναύλωσε η RWE για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το φορτίο αναμένεται να αποσταλεί από το Das Island του Άμπου Ντάμπι και να φτάσει στη Γερμανία στα τέλη Δεκεμβρίου 2022. Το φορτίο που θα παραδοθεί από την ADNOC θα είναι για 137.000 κυβικά μέτρα LNG και θα είναι το πρώτο LNG που θα παρέχεται στη γερμανική αγορά φυσικού αερίου μέσω του πλωτού τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG στο Brunsbüttel.

Ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον είναι πως επισημάνθηκε πως αυτή η συμφωνία «σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη δημιουργία υποδομής προμήθειας LNG στη Γερμανία και τη δημιουργία μιας πιο διαφοροποιημένης παροχής φυσικού αερίου». Η αποστροφή περί «σημαντικού ορόσημου» για πολλούς αναλυτές προϊδεάζει για αλλαγή στις σχέσεις της Γερμανίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν «παγώσει» από τότε που το Βερολίνο αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την περιφερειακή σύμμαχο των ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η παραγωγή LNG στον κόσμο έχει προχωρήσει σε σημείο όπου η υψηλή ζήτηση που υπάρχει μπορεί να καλυφθεί χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε στην παραγωγική ικανότητα που υπάρχει στην Ρωσία», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Scholz πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ωστόσο οι Financial Times επισημαίνουν πως η ποσότητα LNG που έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής ο Scholz κατά την επίσκεψή του στον Κόλπο την περασμένη εβδομάδα - ξεκινώντας με ένα μόνο δεξαμενόπλοιο τον Δεκέμβριο - είναι ελάχιστη σε σύγκριση με τις ποσότητες που χρειάζεται η Γερμανία για να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που η Ρωσία έχει σταματήσει να προμηθεύει.

Επιπλέον κινητικότητα, αλλά και καθυστερήσεις παρουσιάζονται παράλληλα στις διαπραγματεύσεις της Γερμανίας με το Κατάρ. Να σημειωθεί ότι το Κατάρ αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο. Η Γερμανία και το Κατάρ έχουν υπογράψει ήδη μια προσωρινή συμφωνία προμήθειας LNG, αλλά οι συνομιλίες για τα συμβόλαια αντιμετώπισαν δυσκολίες για θέματα όπως η τιμολόγηση και η διάρκεια των συμβολαίων.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στον Κόλπο ο Γερμανός καγκελάριος συνάντησε επίσης τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, και του διαμήνυσε ότι επιθυμία της γερμανικής πλευράς είναι να «επιφέρει περαιτέρω πρόοδο» στις παραδόσεις LNG στη Γερμανία, ανέφερε το Reuters.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/09/2022 - 06:08