Μυτιληναίος στο Bloomberg: Οι ευρωπαίοι πολιτικοί φταίνε για την ενεργειακή κρίση

Μυτιληναίος στο Bloomberg: Οι ευρωπαίοι πολιτικοί φταίνε για την ενεργειακή κρίση
Δευτέρα, 01/11/2021 - 20:46

Βολές κατά των ευρωπαίων πολιτικών σχετικά με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου εξαπέλυσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg o Ευάγγελος Mυτιληναίος, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενεργειακές κρίσεις.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ήταν ισχυρότερη από αυτήν της προσφοράς. Οι διαταραχές αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι πολιτικοί έχουν υποτιμήσει το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, υπογράμμισε ο κ. Mυτιληναίος.

«Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό» επισήμανε. Με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στην ανανεώσιμη ενέργεια, η Ευρώπη δεν θέλει να χρηματοδοτήσει τίποτα που να έχει σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, υποστηρίζει, προειδοποιώντας ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο.

«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης διότι υποτίμησαν πλήρως τα πιθανά προβλήματα μιας ενεργειακής κρίσης. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν οι πολιτικοί δεν πουν στον λαό ότι το κόστος θα είναι μεγάλο, τρισεκατομμύρια» πρόσθεσε.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα χρειαστεί δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα κατάλληλα εξοπλισμένα να αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις που δεν θα έχει για κάποιο χρονικό διάστημα επαρκή άνεμο ή ήλιο, σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για να έχουμε επαρκή δυνατότητα παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, για να είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι να χρησιμοποιήσουμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε μεγάλη κλίμακα και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που χρειαζόμαστε» υποστήριξε ο κ. Mυτιληναίος.