Η επόμενη μέρα για τον ελληνικό κλάδο έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων

Η επόμενη μέρα για τον ελληνικό κλάδο έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων
Τρίτη, 17/08/2021 - 11:20

Την «επόμενη ημέρα» για τον ελληνικό κλάδο έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων μετά την αποχώρηση τoυ ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων από τα χερσαία οικόπεδα «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος» -που ανακοινώθηκε επίσημα το απόγευμα της Παρασκευής μέσω χρηματιστηριακής ανακοίνωσης και έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων και από την ισπανική Repsol- περιγράφει με δηλώσεις του στο moneyreview.gr, o Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Άρης Στεφάτος. Tονίζει -μεταξύ άλλων- ότι η ανάπτυξη του ελληνικού κλάδου upstream αποτελεί «σημαντική ευκαιρία για το ελληνικό Δημόσιο για έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ» και υπενθυμίζει τον ρόλο-κλειδί που διαδραματίζει το φυσικό αέριο για την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση των ΕΛΠΕ είναι μέρος της στρατηγικής του ομίλου να επικεντρωθεί στις θαλάσσιες παραχωρήσεις, με έμφαση στο φυσικό αέριο», λέει στο MR o κ. Στεφάτος. Σημειώνεται εδώ ότι τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε φάση μετασχηματισμού και επαναπροσδοριορισμού των στρατηγικών τους προτεραιοτήτων, έχοντας θέσει ως στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 30% έως το τέλος της δεκαετίας και τον εκμηδενισμό του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος έως το 2030. «Ως ΕΔΕΥ, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα ΕΛΠΕ -και όλους τους άλλους επενδυτές- παρέχοντάς τους τη βέλτιστη δυνατή στήριξη ώστε οι διερευνητικές τους δραστηριότητες να στεφθούν με επιτυχία.

Η ανάπτυξη του κλάδου upstream στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική ευκαιρία άντλησης εσόδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Κρήτη, για παράδειγμα, βρίσκεται σε μια περιοχή με πλούσιους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο όπου γειτονικές μας χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Λιβύη ήδη εκμεταλλεύονται εμπορικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί».

Ο κ. Στεφάτος τονίζει επίσης ότι «Η περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου παραμένει υψηλού ενδιαφέροντος για την ΕΔΕΥ, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου που θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, σε μια ενδιαφέρουσα θεση και μια περιοχή που εμφανίζει λιγότερες λειτουργικές προκλήσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Τα οικόπεδα της Κρήτης

Όσον αφορά στην εικόνα για τα δυο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη»), όπου παραχωρησιούχος είναι η κοινοπραξία Total-Exxon Mobil-ΕΛΠΕ, o κ. Στεφάτος τονίζε ότι πρόκειται για δυο μπλοκ που έχουν όχι μόνο «γεωστρατηγική αξία για την Ελλάδα αλλά και πολύ υψηλές οικονομικές προοπτικές. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στις διερευνητικές προσπάθειες με την κοινοπραξία που απαρτίζεται από κορυφαίες διεθνείς και ελληνικές εταιρείες». Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού, ο Country Manager της Total Energies για την Ελλάδα Yves Le Stunff, αναλύοντας τον σχεδιασμό του γαλλικού ομίλου για τη χώρα είχε υπογραμμίσει τη δέσμευση της Total να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης, προσθέτοντας ότι οι έρευνες βρίσκονται στην αρχική φάση (frontier exploration) και ότ μαζί με τους εταίρους της (ExxonMobil και ΕΛΠΕ) η Total Energies βρίσκεται στη διαδικασία της συγκέντρωσης δεδομένων, προσδοκώντας σε θετικά ευρήματα από την ανάλυσή τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα σημαντικά ευρήματα στα οικόπεδα της Αιγύπτου και ευρύτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το φυσικό αέριο «γέφυρα» προς την πράσινη ενέργεια

Ερωτώμενος αν οι δραστηριότητες έρευνες και εξόρυξης φυσικού αερίου είναι συμβατές με την μετάβαση σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής -και με φόντο τη νέα στρατηγική Fit for 55 της Ευρωπαϊκής Ένωσης- , ο κ. Στεφάτος υπενθυμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το φυσικό αέριο ως γέφυρα προς το βασισμένο στις ΑΠΕ ενεργειακό σύστημα, κάτι που επεσήμανε άλλωστε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα. «Το φυσικό αέριο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει αύξηση 40% στην κατανάλωση φυσικού αερίου έως το τέλος της δεκαετίας. Ένας από τους λόγους είναι ότι η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο συνοδεύεται από εκπομπή 50% λιγότερων ρύπων CO2 σε σχέση με τον άνθρακα. Επομένως, το φυσικό αέριο είναι πολύ σημαντικό για την κλιματική και ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο αυτό, τυχόν θετικές εξελίξεις στον ελληνικό κλάδο upstream θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα και αναφορικά με την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. «Αν λάβουμε υπόψη ότι οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ανήλθαν σε 150 δις ευρώ και ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας- η ελληνική αγορά φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει αξία έως και 260 δις. ευρώ, η ανάπτυξη του κλάδου όχι μόνο θα μείωνε την εξάρτηση από τις δαπανηρές εισαγωγές, αλλά και θα ενίσχυε την επάρκεια εφοδιασμού, παράλληλα με την άντληση σημαντικών εσόδων που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής…..Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, ένα πιο βιώσιμο μέλλον όπου οι ΑΠΕ και τα εναλλακτικά καύσιμα διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο, θα πρέπει να θυμόμαστε επίσης ότι το φυσικό αέριο επέχει θέση-κλειδί και στην μετάβαση προς μια χαμηλών εκπομπών «οικονομία υδρογόνου», καθώς το λεγόμενο «μπλε υδρογόνο» -που αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο προς το «πράσινο υδρογόνο» που παράγεται αποκλειστικά από ΑΠΕ- παράγεται από φυσικό αέριο με δέσμευση των εκπομπών CO2».

Πηγή moneyreview.gr